Ispaghulaskal

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ispaghulaskal finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Lunelax
  • Vi-Siblin
  • Vi-Siblin S.

Vad är ispaghulaskal?

Ispaghulaskal är ett läkemedel som förbättrar konsistensen på avföringen så att den blir mindre hård eller mindre lös. Läkemedlet kan användas för att motverka förstoppning och för att få mjuk avföring till exempel efter en operation eller vid hemorrojder. Det kan också användas vid IBS, som även kallas känslig tarm, den irriterade tarmens syndrom eller kolon irritabile, då du kan ha diarré eller förstoppning.

Ispaghulaskal tillhör en grupp läkemedel som kallas för bulkmedel. Ispaghulaskal är fröskal från växten Plantago ovata, som även kallas ispaghulafrö eller indiskt loppfrö.

Så här fungerar ispaghulaskal

Ispaghulaskal bildar slem som binder vatten och sväller i tjocktarmen, vilket ökar volymen på avföringen. Detta stimulerar tarmens rörelser och gör att tarmen arbetar bättre. Avföringen får också mjukare konsistens. Vid diarré kan läkemedlet binda överflödig vätska i tarmen och på så sätt göra avföringen fastare.

Full effekt av läkemedlet får du efter cirka en veckas användning.

I vilka former finns ispaghulaskal?

Läkemedlet finns som

  • så kallade granulat, som är små korn. Granulatet finns i större påsar med dosmått eller i dospåsar.
  • pulver, vilket finns i burk med dosmått eller i dospåsar.

Det finns också i en sockerfri variant av pulvret som är sötad med sorbitol.

Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Hur tar jag ispaghulaskal?

Blanda granulatet i vätskerik mat, till exempel filmjölk eller soppa. Du kan också röra ut läkemedlet i 1–2 matskedar vätska.

Rör ut pulvret i lite vatten, gröt, saft eller sylt.

Det kan vara bra att ta läkemedlet så fort som möjligt efter att du rört ut det i vätska eller mat. Om det får stå ett tag blir den tjockflytande, vilket gör att det kan kännas obehagligt att ta det.

Drick ett glas vätska extra när du tagit läkemedlet. Det är viktigt att skölja ner läkemedlet ordentligt eftersom det annars finns risk för att den fastnar i matstrupen. När du har problem med förstoppning ska du överhuvudtaget gärna dricka mer än vanligt.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Dosen är olika från person till person. Läkemedlet kan användas dagligen så länge du har behov av det.

Läkemedlet kan användas av barn från två år om en läkare har rekommenderat det.

Att tänka på när du tar ispaghulaskal

Ta inte läkemedlet om du har någon form av hinder i tarmen. Om du har eller har haft svårt att svälja bör du inte använda läkemedlet utan att först rådgöra med läkare.

Oavsett hur du tar läkemedlet ska du alltid dricka ett glas vätska samtidigt.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få till exempel magknip och gaser i magen i början av behandlingen. Dessa besvär brukar gå över efter en tids användning. Om gasbesvären inte går över kan du rådgöra med din läkare om att pröva ett annat bulkmedel.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar inte över i bröstmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden