Intervju: När man inte kan eller vill amma

Ibland fungerar inte amningen, ibland är den aldrig ett alternativ. Då kan det vara bra att få stöd och hjälp för att hitta lösningar. Här får du råd och tankar från fyra personer som arbetar med amning.

Kerstin Lindahl, barnmorska och amningsrådgivare

“Även om amning har många fördelar för barnet måste man inte amma för att vara en bra mamma. Det viktigaste är att se sitt barn, att vara nära det och att må bra tillsammans.”

Orden kommer från barnmorskan och amningsrådgivaren Kerstin Lindahl på amningsmottagningen vid Danderyds sjukhus i Stockholm. Till henne kommer dem som har problem som kräver mer åtgärder än de som erbjuds på BVC. Det kan handla om smärtor i brösten och infekterade bröst.

– Problemen är lite svårare här men det mesta går att lösa genom individuell rådgivning. Så vill man verkligen amma rekommenderar jag att söka hjälp, säger Kerstin Lindahl.

Amingsmottagningar finns i så gott som alla landsting. Även om rådgivningen är individuell finns vissa gemensamma grunder: brösten behöver stimuleras regelbundet av barnets sugande och den som ammar behöver sköta om sig och äta, dricka och vila.

Men det bygger på att man verkligen är motiverad, och orkar fortsätta kämpa. Ingen barnmorska kan tala om när det är dags att avveckla amningen, menar Kerstin Lindahl.

– Jag vill att signalerna ska komma från mamman själv först. Ofta säger mammorna saker i stil med “Jag mår inte bra, jag njuter inte av att vara mamma längre”, då är det dags att prata om alternativ.

Vad säger du till dem som oroar sig för att barn som inte ammas får en sämre hälsa?

– Barn klarar sig jättebra på ersättning. Man ska tänka på att de studier, som till exempel visar att barn som inte ammats får fler infektioner, är gjorda på en population och resultateten säger inte att just ditt barn kommer att bli sjukt.

Föräldrar som matar med nappflaska råder hon att ha mycket närkontakt med barnet.

– Matning med flaska går mycket fortare och därför är det viktigt att man kompenserar den närhetstid som försvinner och till exempel låter barnet ligga kvar en stund i famnen när man har matat klart.

Ett annat råd till föräldrar som ger mat med nappflaska är att lita på barnets mättnadskänslor. Eftersom mängden mat barnet får i sig är så uppenbar jämfört med vid amning, är det lätt att truga i det sista i flaskan och vilja att barnet ska äta lika mycket varje gång.

– Somnar barnet mitt i matningen så låt det sova.

Catrin Jonsson, BVC-sjuksköterska

Det finns många knep att ta till om amningen strular. Trots alla råd når många en gräns där de inte orkar fortsätta att amma. Andra väljer att ge modersmjölksersättning redan från start. Oavsett orsak till att man ger ersättning önskar BVC-sjuksköterskan Catrin Jonsson att ingen ska känna skuld.

Fel tag om bröstvårtan är en vanlig orsak till att amningen inte fungerar. När barnet inte suger rätt startar en ond cirkel; utdrivningen av mjölk blir ineffektiv och bröstvårtorna blir såriga och amningen gör ont. När Catrin Jonsson, barnsjuksköterska på BVC i Sundsvall, träffar dem som har bekymmer med amningen är amningsställningen en av de första saker hon koncentrerar sig på. För somliga är det lättare att amma liggande medan andra hellre sitter.

Ibland kan amningen bli så smärtsam att den blir outhärdlig. I dessa situationer kan amningsnapp användas för att bröstvårtorna ska kunna läka.

– Men målet är att amma utan amningsnapp eftersom barnet sväljer en del luft med den. Dessutom tömmer inte barnet bröstet lika effektivt, säger hon.

Att vara utvilad och dricka mycket är två andra råd som hon ofta påminner om.

Ett vanligt fel är att man tar tag om sin bröstvårta med ena handen och i barnets huvud med den andra för att föra ihop dessa. Men taget om barnets huvud utlöser en reflex som får barnet att pressa sitt huvud bakåt istället. Det bästa man kan göra är att börja om och låta barnet söka sig till bröstvårtan själv. Man kan behöva börja om många gånger och för en del kan detta vara oerhört påfrestande.

– Här kan partnern få en viktig roll att massera axlar och stå för markservicen så att mamman kan koncentrera sig helt på amningen. Jag brukar rekommendera att mamman och barnet tar en dag när de stannar i sängen och barnet får amma hur mycket det vill.

Catrin Jonsson tycker att BVC kan bli bättre på att avdramatisera barnets vikt.

– Så länge barnet mår bra, kissar och bajsar gäller det att ha is i magen och inte överför onödig oro hos mamman. Det är bättre då att ta en extra vägning.

Om barnet inte går upp i vikt kan råder hon att ge modersmjölksersättning efter amningen. Men vill man satsa på att helamma barnet på sikt ska ersättningen ges vid max två tillfällen per dygn, annars kan mjölkproduktionen störas.

Ett annat råd hon vill ge är att lyssna på barnet, inte titta på klockan. Om barnet skriker eller verkar missnöjt : testa att amma.

– Tänk inte att barnet inte “kan vara hungrigt för att det åt för bara en timme sedan”. Prova. Det kanske inte fick i sig så mycket vid förra amningen eller är det inne i en intensiv tillväxtperiod.

Trots att vården har många råd finns en gräns för hur länge man orkar kämpa. Var den gränsen går kan bara den som ammar bestämma.

– Om mamman inte vill längre är det viktigt att BVC stöttar henne tillfullo i det beslutet. Jag brukar framhålla att de veckor hon har ammat har varit jättebra för barnet när det gäller att få i sig antikroppar. Ersättningen idag är också väldigt bra ur näringssynpunkt och de barn som föds upp på det mår lika bra som barn som ammas.

Det är synd att så många känner skuld för att de inte kan eller vill amma. För barnet är det viktigare med en harmonisk mamma än att till varje pris bli ammat, menar Cartin Jonsson.

Inger Öhlund, dietist

En del kan inte välja om de ska amma sitt nyfödda barn eller inte. Barnet kan vara för tidigt fött eller för sjukt för att orka suga. Ibland kan man inte amma av medicinska eller psykologiska skäl.

Det är den här patientgruppen som dietisten Inger Öhlund träffar på Barn- och ungdomsenheten på Norrlands universitetsjukhus i Umeå. Många har som mål att ta upp amningen när barnet är kapabelt att suga. För att få igång, och underhålla mjölkproduktionen, uppmanas de att börja pumpa ur brösten på mjölk så snart det går.

– Brösten ska pumpas lika ofta som barnet skulle ha ätit från dem om man hade ammat. För vissa rinner mjölken till bara de har ett barn på sitt bröst, andra får kämpa desto mer. Det är väldigt individuellt, säger Inger Öhlund.

Oavsett om man pumpar ut mjölk eller ger modersmjölksersättning, matar alla Ingers patienter sina barn på flaska första tiden. Vid flaskmatning är det bra att tänka på några saker.

– Skruva inte på nappen för hårt för då bildas ett vacum och det blir svårt för barnet att få i sig innehållet. Ha barnet nära, gärna hud mot hud, och utnyttja matstunden till närhet genom ögonkontakt, säger Inger Öhlund.

En del av dem som kommer till Barn- och ungdomsenheten har ammat de första veckorna utan att barnet fått i sig tillräckligt mycket mjölk.

– Många av dem har dåligt samvete för att de har drivit amningen för långt och låtit sina barn vara hungriga. De känner att de borde ha börjat med modersmjölkersättning på nappflaska tidigare, säger hon.

Inger Öhlund känner inte igen beskrivningen av att de som inte ammar skulle känna skuld över det.

Nyligen genomfördes en enkätstudie av på enheten som visade att den som ammar uppskattade pappans eller partnerns roll som matande förälder.

– Som en följd av att de kan hjälpa till att mata barnet upplevde kvinnorna att deras engagemang i barnets övriga vård stärktes, säger Inger Öhlund.

Som dietist får Inger ibland frågan om bröstmjölken räcker. Hennes svar är kort och gott:

– Är barnet nöjt och går upp i vikt så är mjölken tillräcklig.

Andra undrar om man ska äta speciell mat när man ammar.

– Livsmedelsverket är tydliga med vad man ska äta (på www.slv.se finns mer information, reds anm). Generellt kan man säga att det är bra att äta fisk, frukt och grönt. Det är viktigt med regelbundenhet och att inte hoppa över måltider. De som vill gå ner i vikt får vänta med dieter tills de ammat klart.

Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, amningsrådgivare

– Om man inte vill amma ska man bli respekterad för sitt beslut. Man ska inte behöva motivera sig, eller behöva svara på frågor om det, säger Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska och amningsrådgivare i Stockholm.

Det finns många olika anledningar till att inte vilja amma. Elisabeth Hjärtmyr ger några exempel. Amningen kan till exempel vara en jobbig upplevelse, antingen vid pågående amning eller att man har haft det jobbigt vid tidigare amning. En del upplever också amningen som kravfylld och att den ger problem. En annan anledning kan vara att det gör ont att amma. Det kan också vara att man aldrig har tänkt amma, eller att det inte känns bra att göra det. Det kan också bero på att man inte har tillräckligt med stöd för att orka eller kunna amma. Man behöver uppmuntran och stöd från sin omgivning. Man behöver få vila, sova och hinna äta. Man kan också behöva professionellt stöd. Ytterligare en anledning är jämställdhet, för att man vill att föräldrarna ska vara lika delaktiga.

Beslutet att inte vilja amma kan komma när som helst. En del vet redan under graviditeten, andra bestämmer sig ett tag efter att barnet är fött.

Om man under graviditeten vet att man inte kommer att amma kan man prata om det med barnmorskan på barnmorskemottagningen. Hen kan föra informationen vidare. Man kan också skriva det i ett förlossningsbrev, på så sätt vet personal på förlossningskliniken och på bb.

– Det är inte alltid så lätt att ta beslut redan under graviditeten. Då kan man prata med barnmorskan. Om man vill kan man få stöd, till exempel i så kallade amningsförberedande samtal, säger Elisabeth Hjärtmyr.

I sitt arbete med blivande och nyblivna föräldrar träffar hon många som undrar om det är dåligt eller skadligt för barnet att inte ammas.

– Modersmjölksersättning är fullgod näring för barnet. Men både amning och flaskmatning är mycket mer än bara mat. Barnet behöver få närhet och uppmärksamhet. Det är bra om man kan vara mycket hud mot hud. Och det är ju möjligt även utan att amma, säger Elisabeth Hjärtmyr.

De flesta som inte vill amma ger i stället bröstmjölksersättning. Om man vill ge bröstmjölk kan man handmjölka eller pumpa ur brösten och ge bröstmjölk i kopp eller nappflaska.

– Man får prova sig fram och känna vad som passar bäst för just mig. Var och en väljer hur man vill göra. Ingen kan bestämma åt någon. Du är den bästa mamman, vad barnet än får för mat, säger Elisabeth Hjärtmyr.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden