Hydroklortiazid och amilorid i kombination

Läkemedel som innehåller de verksamma ämnena hydroklortiazid och amilorid används vid högt blodtryck. De kan även användas som ett vätskedrivande medel, även kallat diuretika. De används vid ödem, det vill säga vattenansamling i kroppen.

Hydroklortiazid och amilorid i kombination finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Amiloferm
  • Amiloferm mite
  • Normorix
  • Normorix mite
  • Sparkal
  • Sparkal mite.

Vad är hydroklortiazid och amilorid?

Hydroklortiazid och amilorid används vid högt blodtryck. Det kombinerade läkemedlet kan även användas som ett vätskedrivande medel, även kallat diuretika. Det används vid ödem, det vill säga vattenansamling i kroppen.

Hydroklortiazid tillhör läkemedelsgruppen vätskedrivande medel, som också kallas diuretika. Amilorid tillhör läkemedelsgruppen kaliumsparande diuretika.

I vilka former finns hydroklortiazid och amilorid?

Läkemedlet finns som tabletter i två olika styrkor:

  • 50 milligram hydroklortiazid och 5 milligram amilorid 
  • 25 milligram hydroklortiazid och 2,5 milligram amilorid (mite).
Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Den huvudsakliga beståndsdelen är hydroklortiazid. Det är ett ämne som har en mild och jämn vätskedrivande verkan. Det vidgar blodkärlen och minskar mängden vatten i kroppen. Då sjunker blodtrycket. Båda styrkorna används för att sänka blodtrycket.

Den vätskedrivande effekten av den lägre styrkan är liten. Därför används oftast den högre styrkan för att även uppnå en vätskedrivande verkan. Det kan behövas om du har överskott av vatten i kroppen, till exempel på grund av hjärtsvikt. Läkemedlet gör då att du kissar mer än vanligt. På så sätt blir kroppen av med överskottet på vatten. Det avlastar hjärtat.

Samtidigt med vattnet utsöndras även ökade mängder av olika salter i urinen, bland annat kalium. Det kan orsaka kaliumbrist. Därför ingår också amilorid, som minskar utsöndringen av kalium. Det gör att du inte behöver ta några kaliumtabletter samtidigt.

Den ökade urinutsöndringen kommer efter drygt en timme och varar cirka tolv timmar. Det kan göra att du måste gå på toaletten oftare. Blodtrycket sänks oftast först efter några veckor.

Hur tar jag hydroklortiazid och amilorid?

Svälj tabletten med lite vatten.

Det är bra att ta vätskedrivande läkemedel på morgonen, men i de flesta fall går det att ta läkemedlet när det passar den egna dygnsrytmen bäst. Därför kan du tillfälligt ändra tidpunkten för när du tar tabletterna om du behöver gå ut och vara borta några timmar. Prata gärna med din läkare först.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

En vanlig dos är en tablett på morgonen.

Om du har glömt en dos

Det går bra att ta tabletten senare under dagen om du har glömt att ta tabletten på morgonen. För att nattsömnen inte ska bli störd av extra toalettbesök bör du däremot inte ta den senare än mitt på dagen. Fortsätt nästa dag enligt doseringsanvisningen på etiketten om du har inte har tagit tabletten på en hel dag. Ta inte några extra doser.

Att tänka på när du tar hydroklortiazid och amilorid

Använd inte läkemedlet om du har gikt.

Avbryt inte långtidsbehandling utan att först ha kontaktat den läkare som skrivit ut receptet.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Du ska vanligtvis inte använda kaliumtabletter tillsammans med läkemedlet, eftersom amilorid minskar utdrivningen av kalium. Då kan du få för mycket kalium i kroppen. Exempel på läkemedel med kalium är Kaleorid.

Använd inte heller läkemedlet tillsammans med andra kaliumsparande läkemedel, som till exempel de som innehåller spironolakton eller amilorid.

Berätta för läkaren att du använder läkemedlet om du ska röntgas eller göra någon form av tarmundersökning och därför behöver använda särskilda laxermedel.

Berätta för läkaren om du använder någon så kallad cox-hämmare. Cox-hämmare är läkemedel mot smärta och inflammation, som till exempel Ipren, Treo och Diklofenak. Cox-hämmare kan öka vätskemängden i kroppen och därmed motverka effekten av läkemedel mot högt blodtryck eller hjärtsvikt.

Biverkningar

Risken för biverkningar är vanligen mindre om du använder den lägre dosen.

En del personer som använder läkemedlet kan få till exempel huvudvärk, trötthet, yrsel eller muskelsvaghet. En del kan också tappa aptiten, må illa, få diarré eller ont i magen. Några kan få hudutslag eller svårigheter att andas. Fråga din läkare eller på ett apotek om besvären inte går över.

Rådgör med läkare om du får giktbesvär, med till exempel värk i en tå.

Du som har diabetes kan upptäcka att dina blodsockervärden påverkas. Råd om detta lämnas av den sköterska eller läkare som du har kontakt med när det gäller din diabetes.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Ett av de verksamma ämnena passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Mjölkmängden kan också minska.

Andra läkemedel som innehåller de verksamma ämnena

Det finns andra läkemedel som innehåller hydroklortiazid, antingen som enda verksamma ämne eller tillsammans med något annat verksamt ämne. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden