Gravid i vecka 9

Fostrets utveckling

Embryot är nu drygt två centimeter långt och börjar likna en människa. Det börjar få ett ansikte med ögon och öron och huvudet har fått en nacke. Anlagen till näsan börjar synas. Fingrarna har växt ut längre och simhuden mellan dem börjar försvinna. Tårna håller också på att utvecklas. Den svans som tidigare fanns i embryots ryggslut försvinner nu.

De inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar, finns redan. Det yttre könsorganet ser nu i början likadant ut hos alla foster.

I gravidkroppen

Tandköttet blir mjukare och blöder lätt vid tandborstning. Hormonella förändringar gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Det är också vanligt att småäta under graviditeten. Därför är det viktigt att sköta munhygienen

Funderingar och tips

Det är vanligt att fundera. Ofta kretsar tankarna kring graviditeten och fostret i magen. En del oroar sig. Det kan vara oro för missfall, för hur barnet kommer att må, för ekonomi och för framtiden. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om barnet var planerat. 

Som gravid kan du känna dig tyngd av ansvar, både du som är ensam om graviditeten och du inte är det. 

Om du är blivande medförälder kan du känna dig utanför. Det är mycket som kretsar kring den gravida – mötena hos barnmorskan, läkarbesöken, de fysiska förändringarna och omgivningens fokus. Men det är inte bara den som är gravid som ska bli förälder. Din roll är betydelsefull.

Att prata med en närstående om sina tankar kan hjälpa. En barnmorska kan också vara ett bra stöd.

Hos barnmorskan/kontroller

Har du inte bokat tid hos barnmorskan än är det tid att göra det nu. På barnmorskemottagingen kan du få information om viktiga saker att tänka på under graviditeten och inför förlossningen. Barnmorskan kommer också att ta en del prover och det finns möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten. Om du som medförälder inte har möjlighet att vara med på alla besök är det här ett bra tillfälle att planera upp dina besök. 

Hos barnmorskan får du information om fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17-20.

Kom ihåg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Besöket är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Du som är medförälder är lika välkommen till barnmorskemottagningen.

Kanske du vill träffa andra blivande föräldrar. Fråga barnmorskan om föräldragrupper.

Besöken på barnmorskemottagningen och undersökningarna som erbjuds där, till exempel provtagning och ultraljud, är frivilliga. Du väljer själv vilken barnmorskemottagning du vill gå till och besöken är kostnadsfria.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden