Gravid i vecka 8

Fostrets utveckling

Embryot är ungefär en och en halv centimeter långt. Än så länge mäts längden som en rak linje från huvudet till stjärten.

Nu kan embryot göra några enkla rörelser. Armen har fått en armbåge, på händerna börjar fingrarna växa ut med simhud mellan, och tårna börjar utvecklas. Ögonen håller på att få ögonlock, men sitter ännu långt ut på sidan av huvudet. I munnen håller gommen, tungan och anlag för tänder på att bildas.

En liten del av tarmen ligger i navelsträngen strax utanför magen. Det beror på att tarmarna växer så snabbt att de inte får plats inne i kroppen.

I gravidkroppen

Nu växer livmodern och blir lika stor som en apelsin, men den går ännu inte att känna utifrån. Det kan kännas som mensvärk när den växer och tar plats. Många kan behöva kissa oftare än vanligt. En orsak kan vara att livmodern trycker mot urinblåsan.

Det är vanligt att tycka viss mat är äcklig. Håret kan förändras och kläderna kan kännas trånga. En del får akne.

Ökade flytningar är vanligt under graviditeten. Graviditetshormonerna kan göra att det även blir vanligare med svampinfektion i underlivet

Det är också vanligt med blödningar tidigt i graviditeten, utan att fostret tar skada. 

Funderingar och tips

Sexuell lust, känsla och upplevelse kan förändras under graviditeten. En del kan få mer lust och känna mer njutning av sex, andra kan känna sig mindre intresserade. Att prata om känslor och behov kan vara bra. Att ha sex skadar inte graviditeten.

Hos barnmorskan/kontroller

Har du inte bokat tid till barnmorskan än är det tid att göra det nu. Det kan kännas spännande att gå på första besöket hos barnmorskan. På barnmorskemottagningen får du information om vad som händer under graviditeten, vilka undersökningar och vilket stöd som erbjuds som exempelvis fosterdiagnostik, läkarbesök, föräldragrupper och föreläsningar. Barnmorskan ställer frågor som har betydelse för graviditeten. Vid besöket får du också möjlighet att ställa frågor, både du som är gravid och du som är blivande medförälder.

Barnmorskan kommer också att ta en del prover. Om du vill eller om det finns behov kan du också få en tid till läkare. Gravida som har någon sjukdom eller andra besvär kan få en remiss till specialistmödravården. 

Besöken på barnmorskemottagningen och undersökningarna som erbjuds där, till exempel provtagning och fosterdiagnostik, är frivilliga. Du väljer själv vilken barnmorskmottagning du vill gå till och besöken är gratis.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden