Gravid i vecka 7

Fostrets utveckling

Embryot är ungefär sju millimeter långt. Det som ska bli ögon syns som två fördjupningar på var sin sida av huvudet. Ett veck som ska täcka ögat håller på att växa fram. På sidorna av huvudet sitter också några små knoppar, som senare ska smälta ihop och bilda ytterörat. Näsan håller på att utvecklas och det bildas broskanlag till skelettet. Mun och näsa har fortfarande ett gemensamt hål, där tungan börjar ta form.

Armarna och benen växer fram. Händerna börjar synas som små paddlar. Tidigt i embryots utveckling finns i ryggslutet något som liknar en svans, som brukar försvinna i vecka 9. Embryot har börjat bilda sitt blod, och hjärtat pumpar runt blodet i de blodkärl som redan har utvecklats.

I gravidkroppen

Vid det här laget är det vanligt att känna av gravidbesvär. Magen kan kännas uppblåst på grund av att tarmarna arbetar långsammare och förstoppning är vanligt. En del kan känna av halsbränna. Det är också vanligt med illamående och trötthet. Vissa har redan ökat i vikt. För många börjar brösten bli större. En del gravida kan känna yrsel när de står upp en längre tid. 

Träning är ett bra sätt att förbereda kroppen på de påfrestningar en graviditet kan innebära. För den som tränat före graviditeten går det bra att fortsätta med samma träning så länge det känns bra. Men undvik tyngre sporter, som exempelvis kampsport, speciellt under graviditetens senare del. För dig som inte tränat innan graviditeten kan det vara bra att börja. 

Det är vanligt att gravida känner sig mycket trötta. Det beror delvis på hormonomställningar, men även på att sömnen kan vara sämre. Försök att underlätta till vila och sömn.

Hos barnmorskan/kontroller

Om du vill gå till en barnmorska under graviditeten är det dags att boka tid. På barnmorskemottagningen kan du få information om sådant som är viktigt att tänka på under graviditeten och inför förlossningen. Barnmorskan kommer också att ta en del prover och det finns möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten. Det är också ett bra tillfälle för dig som är medförälder att få en överblick över besöken. 

Du väljer själv vilken barnmorskemottagning du vill gå till. Besöken är frivilliga och gratis. De flesta barnmorskemottagningar har öppet under kontorstid, men några har även mottagning på kvällstid. Ett bra sätt att hitta en barnmorskemottagning är genom landstingens webbsidor eller 1177 Vårdguidens Hitta vård.

Vill du gå till en HBTQ-certifierad barnmorskemottagning finns en förteckning på RFSL:s hemsida. De certifierade mottagningarna är extra kunniga utifrån homosexuella, bisexuella och transpersoners perspektiv.

Barnmorskemottagningen finns för att se till att gravida och foster mår bra. Stödet och kontakten med barnmorskan hjälper blivande föräldrar att känna trygghet inför förlossning och föräldraskap. Besöken hos barnmorskan är frivilliga.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden