Gravid i vecka 5

Fostrets utveckling

Grodden som ska utvecklas till själva fostret är nu ungefär en millimeter lång. Den består av tre lager med celler som ska bli olika delar av kroppen. Det översta lagret kommer bland annat att bli hjärnan, nervsystemet och huden. Mellanlagret kommer att bli ben, muskler, blodkärl och brosk. Det undre lagret med celler kommer bland annat att bilda magsäcken, tarmarna och levern.

Nu har grodden fått alla nödvändiga celler på plats för att kunna fortsätta att utvecklas till människa och kallas därför för embryo. Embryo betyder något som växer. De kommande veckorna, fram till och med vecka tio, är mycket viktiga eftersom det är nu som alla organ bildas.

I gravidkroppen

Oftast är mensen nu försenad, men ännu märks kanske inte några säkra tecken på graviditet. Ibland kan det komma en mindre blödning vid samma tid som mensen brukar komma, trots graviditeten. Vissa börjar må illa och känna sig trötta. En del får ömma och spända bröst. Några behöver kissa oftare och känner av humörsvängningar, ungefär som vid mens.

Väntar du tvillingar eller fler barn kanske du känner av graviditetsbesvären mer än den som väntar ett barn. 

Funderingar och tips

Från den här veckan går det oftast att avläsa graviditeten med hjälp av ett test. Redan någon dag efter att mensen uteblivit går det att testa, men så tidigt ger testet inte alltid svar. Om testet visar på graviditet kan du lita på det, även om det är tidigt i graviditeten. Graviditetstest kan göras på en barnmorskemottagning. Det går också att köpa ett test på apotek, nätet eller i matvarubutik och göra det hemma.

När graviditeten bekräftas med ett test kan det sätta igång många tankar och funderingar, både hos dig som är gravid och hos dig som är blivande medförälder. 

Hos barnmorskan/kontroller

Nu kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka tid hos en barnmorska. Ofta har du kontakt med samma barnmorska genom hela graviditeten. Du väljer själv vilken barnmorskemottagning du vill gå till. Vården är densamma överallt, men rutinerna kan variera mellan olika mottagningar. 

Barnmorskemottagningen finns för att se till att alla gravida och foster mår bra. Stödet och kontakten med barnmorskan ska hjälpa blivande föräldrar att känna trygghet inför förlossning och föräldraskap. Besöken hos barnmorskan är frivilliga.

Det finns möjlighet att komma på ett tidigt besök, redan i vecka 5-6. Vid tidiga besök tar barnmorskan ofta upp sånt som hälsa, kostmotiontobakalkohol och andra levnadsvanor. 

Du som är blivande medförälder är lika välkommen till barnmorskemottagningen. 

Ett bra sätt att hitta en barnmorskemottagning är genom landstingens webbsidor eller 1177 Vårdguidens Hitta vård.

Vill du gå till en HBTQ-certifierad barnmorskemottagning finns en förteckning på RFSL:s hemsida. HBTQ-certifiering innebär att de anställda på mottagningen har gått en särskild utbildning. Utbildningen tar upp hur man arbetar med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter utifrån ett hbtq-perspektiv. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden