Gravid i vecka 40

Barnets utveckling

Ett foster väger i genomsnitt ungefär 3,6 kilogram och är cirka 51 centimeter långt, men vikten och längden kan variera mycket.

Moderkakan väger runt ett halvt kilogram. Den kommer att fortsätta att ge fostret näring ännu en tid.

I gravidkroppen

En del har redan fött barn vid den här tiden. Men för andra kan det dröja ännu längre innan förlossningen sätter igång. En graviditet varar oftast från 37 till 42 veckor. 

Funderingar och tips

En del funderar över om det är möjligt att sätta igång förlossningen genom att gå i trappor eller äta speciell mat. Men förlossningen kan inte tvingas igång, och det är bäst att barnet får komma när det är redo.

Du kanske känner dig uppgiven och trött på graviditeten när den är fullgången. Eller så tycker du kanske att det är skönt med lite extra tid innan bebisen kommer. 

Om du är otålig, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet.  Lev som vanligt och undvik att göra dagarna till en väntan. Planera att göra något varje dag. Passa på att förbereda det praktiska inför förlossningen och unna dig att vila om du har möjlighet.

Särskilt du som ska föda barn behöver äta bra före förlossningen för att orka bättre. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Kanske kan någon i din närhet hjälpa till?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden