Gravid i vecka 40+

Barnets utveckling

Nästan alla barn kommer ut innan de har blivit överburna, det vill säga före vecka 43. Efter 43 fullgångna graviditetsveckor börjar moderkakan gradvis att fungera sämre och därför brukar förlossningen sättas igång. Men de allra flesta förlossningar kommer igång av sig själv.

I gravidkroppen

Många tycker att det är frustrerande att vänta på att barnet ska komma. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Kroppen hinner mogna, livmodertappen blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp bäckenfogarna ytterligare. Det kan göra att förlossningen blir smidigare. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig, och kroppen blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge det inte finns några komplikationer.

Hos barnmorskan/kontroller

Från vecka 40 träffar du barnmorskan varje vecka fram tills förlossningen. Hen gör de vanliga kontrollerna – mäter livmodern, kontrollerar hur barnet ligger, kollar blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. En del får lämna extra urinprov eller blodvärde. Barnmorskan informerar om rutiner kring igångsättning. Om det behövs får du remiss till förlossningen för igångsättning. Det är lite olika mellan olika sjukhus när förlossningen sätts igång, men det vanligaste är mellan vecka 42 och 43. 

Funderingar och tips

Försök att fördriva tiden. Ett tips är att göra matlådor och frysa in. Färdiga portioner kan vara bra att ha när barnet kommit. Snart är födelsedagen här, vi lovar.

Grattis och lycka till!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden