Gravid i vecka 4

Fostrets utveckling

Ägget fastnar nu ordentligt i livmoderns slemhinna. Celldelningen fortsätter och cellerna bildar två grupper. Den ena gruppen ska utvecklas till själva fostret, som än så länge kallas grodd. Just nu består grodden bara av två tunna lager med celler och den ser ut som en liten platta. Den ena änden är bredare, det är groddens huvudände som börjar växa och utvecklas först.

Vid den smalare änden av grodden sitter den så kallade häftstjälken, som senare kommer att bli navelsträngen. Den förbinder grodden med den andra gruppen av celler, som ska bli till moderkakan och fosterhinnorna. De ska ge näring och skydd åt det blivande fostret.

Cellerna börjar nu utsöndra graviditetshormon, så kallat HCG. Det är det hormon som senare ger utslag i urinprovet vid ett graviditetstest, men det är ännu för tidigt att göra testet.

I gravidkroppen

Det borde vara dags för mens nu och en del kanske börjar undra över att mensen är sen. Ett första tecken på graviditet kan vara metallsmak i munnen, en del börjar redan nu må illa

Funderingar och tips

Det är väl känt att alkohol och tobak passerar över till fostret. Det går inte att säga någon undre gräns där alkohol och tobak är ofarligt. Därför är det bäst att helt avstå från alkohol och tobak under graviditeten. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden