Gravid i vecka 39

Barnets utveckling

Fostret väger omkring 3,2 kilogram, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse. Via moderkakan har fostret fått mycket näring och antikroppar. Det kommer att skydda barnet den första tiden.

Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

I gravidkroppen

I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

Många gravida känner sig tunga och trötta. En del har kraftiga förvärkar. 

Funderingar och tips

Snart är förlossningen här. Du behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Det gäller även dig som är blivande medförälder. Om det är första graviditeten kan en förlossning ta upp mot något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn. Försök att sova eller vila så mycket du kan, du behöver krafter. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårare att vila. Kanske kan du be någon i din närhet om hjälp. För dig med planerat kejsarsnitt eller planerad igångsättning av förlossning är det kanske lättare att vara förberedd och planera.

Läs gärna artikeln om vad som händer på förlossningsavdelningen.

Hos barnmorskan/kontroller

Det kan vara sista besöket hos barnmorskan före förlossningen, men kontrollerna fortsätter tills du har fått barn. Se till att få telefonnummer till förlossningen om du inte redan har det.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden