Gravid i vecka 37

Barnets utveckling

Nu väger fostret ungefär 3 kilogram och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn.

Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Lungorna är de sista organen som mognar.

I gravidkroppen

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån.

För många har brösten redan börjat producera råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida få svårt att sova.

Om barnet ligger med rumpan neråt efter graviditetsvecka 36 brukar läkaren göra ett vändningsförsök. Vändningsförsöket är frivilligt och utförs på förlossningsavdelningen. Barnmorskan beställer tid.

Funderingar och tips

En del gravida blir lite mer inbundna när förlossningen närmar sig. Andra kan tycka det är skönt att prata och peppa inför förlossningen. Även för blivande medföräldrar är det olika. Gör det som känns bäst för dig. 

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 37 är det vanligt med ännu ett besök hos barnmorskan. Hen känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, vikt, blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Blodvärde och blodsocker kontrolleras och kanske tas ett extra urinprov.

Vid detta besök brukar barnmorskan skriva en sammanfattning av graviditeten. Hen skriver också in tankar inför förlossning och matning av barnet i journalen. Vid besöket är det vanligt att prata om känslor, förväntningar och eventuella önskemål.

Nu kan det vara bra att ta reda på telefonnummer och adress till förlossningssjukhuset samt till den barnavårdscentral, BVC, som ditt barn kommer att kontrolleras på efter förlossningen. Fråga barnmorskan om du är osäker. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden