Gravid i vecka 35

Barnets utveckling

Fostret väger ungefär 2,4 kilogram. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och slätare. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

I gravidkroppen

Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. En del gravida kan få ont över revbenen. Att sträcka på sig kan avlasta.

Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan ge ont i ryggen. 

Barnet trycker på överallt och det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen. 

Funderingar och tips

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja läsa på lite om livet efter förlossningen också. Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del om första tiden.

En del tycker att det är viktigt att prata om förväntningarna inför förlossningen. Andra vill mer ta det som det kommer. Fundera över hur du vill ha det. Många skriver ner sina önskemål, tankar och behov i ett förlossningsbrev. Det kan handla om speciella förlossningsställningar, eventuella rädslor, olika slags smärtlindring, musik på rummet och liknande. 

Om du väntar fler barn än ett är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan, som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, mäter blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Ibland tar barnmorskan även ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet ligger med rumpan neråt gör barnmorskan en extra kontroll veckan därpå. Om barnet fortsätter att ligga med rumpan neråt blir du inbokad för ett vändningsförsök, oftast på ett sjukhus. En läkare lägger då händerna utanpå magen och försöker vända barnet till huvudläge. Ett vändningsförsök är frivilligt.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden