Gravid i vecka 31

Barnets utveckling

Fostret väger runt 1,6 kilogram. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det kan känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.

I gravidkroppen

Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant. Många gravida känner sig tunga och otympliga. Viktuppgången är olika från person till person. 

Lungorna blir starkare. Lungkapaciteten har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Ändå är det lätt att bli andfådd.

Många gravida känner av att kroppen innehåller mer vatten än vanligt. Om benen blir svullna och tunga kan stödstrumpor hjälpa. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Funderingar och tips

Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, häftigt eller läskigt? Prata gärna med dina närstående. Barnmorskan finns också där för att förklara saker och lyssna till dina tankar.

Om du som är gravid har ett fysiskt tungt arbete kan du ansöka om graviditetspenning hos Försäkringskassan. Gå in på Försäkringskassans webbplats för mer information. 

Även du som inte har ett tungt arbete kan behöva ta det lugnt i slutet av graviditeten. Planera in extra vila och förbered dig både fysiskt och mentalt på förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan använda föräldrapenningen i slutet av graviditeten om du vill. 

Om du blir sjuk eller får komplikationer under graviditeten ska du kontakta barnmorskan som kan boka en läkartid för bedömning till en eventuell sjukskrivning. 

Även du som är blivande medförälder kan behöva vila och förbereda dig. På Försäkringskassans webbplats kan du planera och förbereda föräldraledigheten.

Hos barnmorskan/kontroller

Från den här veckan är det vanligt att besöka barnmorskan varannan vecka, särskilt förstföderskor. För omföderskor kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Det kan vara olika hur täta besöken är. Om något behöver kontrolleras oftare, till exempel blodtrycket, kräver det extra besök. Ibland kan barnmorskan eller en läkare bedöma att de behöver göra ett extra ultraljud för att exempelvis kontrollera barnets tillväxt, läge eller moderkakans läge.

Barnmorskan brukar lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera blodtryck och hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden