Gravid i vecka 23

Barnets utveckling

Livmodern når nu strax över naveln. Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt.

Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen.

Redan nu har bebisen en chans att överleva om den skulle födas för tidigt. 

I gravidkroppen

Det kan kännas när barnet hickar, ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

Hos många gravida ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans.

Funderingar och tips

Det är vanligt att folk kommenterar och tycker att gravidmagen är stor eller liten. Magens storlek är olika från person till person. Barnmorskan stämmer av att magen växer som beräknat. 

Ibland kan det kännas stressigt vid omställningar i livet. Prova avslappningsövningar och vila. Det kan också vara lugnande att stryka med en hand över magen. Även du som är blivande medförälder kan behöva ta det lugnt. 

Intresset för sex under graviditeten väldigt olika. En del är mer intresserade, andra inte alls. Om graviditeten fortlöper utan komplikationer går det bra att ha sex fram till förlossningen.  

 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden