Gravid i vecka 20

Fostrets utveckling

Halva graviditeten har gått. Så här långt växer alla foster ganska lika. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter födseln.

Fostret har fått känsel och kan känna smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

I gravidkroppen

Många gravida kan nu känna att fostret rör sig i magen, men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från person till person. Det går inte att jämföra magen på gravida som är i samma vecka, det är så olika. 

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. 

Gravida kan behöva extra järn i kosten. Det finns gott om järn i exempelvis ärtor, bönor, pumpafrön, mörkt kött och blodpudding. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Vissa behöver extra järntillskott. Barnmorskan kontrollerar järnvärdet flera gånger under graviditeten. Hen säger till om extra tillskott behövs. 

Funderingar och tips

Det är vanligt med funderingar om hur det var när du själv låg i magen. Vad hade du för relationer som bebis? Prata gärna med dina närstående. Du kan kanske få svar på frågor och funderingar kring din egen uppväxt.

Hos barnmorskan/kontroller

En del barnmorskemottagningar erbjuder gruppträffar, andra mottagningar tar emot enskilda besök. Barnmorskan gör inga speciella undersökningar vid den här tiden. Syftet med besöket är att prata om hälsotillstånd, hur det känns att vara gravid eller blivande förälder, kroppsliga förändringar, barnet, amning och andra frågor som kan komma upp.

Från femte eller sjätte månaden kan barnmorskan uppfatta och räkna barnets hjärtslag genom ett vanligt stetoskop. Hen brukar också lyssna på hjärtat genom en tratt eller ultraljudsförstärkare.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden