Gravid i vecka 19

Fostrets utveckling

Fostret är nu ungefär 22 centimeter långt, väger runt 280 gram och kan knäppa sina händer. Fosterfettet är tjockt och täcker hela fostret. Fostret har även fått små tunna hårstrån över hela kroppen, som kommer att falla av innan det är fött. Hårstråna skyddar den känsliga huden.

Bakom anlagen för mjölktänderna finns nu även anlagen för de permanenta tänderna som barnet ska få senare i barndomen.

I gravidkroppen

Nu kan det gå att känna livmodern under naveln om du eller barnmorskan trycker försiktigt med handen. Livmodern är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn.

Funderingar och tips

Som blivande förälder är det lätt att ställa in sig på det datum för förlossningen som du får i samband med ultraljudet. Men kom ihåg att datumet är ungefärligt och att barnet kan komma både innan och efter beräknat datum.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du ansöka om graviditetspenning hos Försäkringskassan. Fråga en barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information. Graviditetspenning kan tas ut från vecka 32. 

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljudsundersökningen i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och den är frivillig. Med ultraljud kan undersökaren beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossningen. Hen tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Vid ultraljudet finns möjlighet att se barnet på en bildskärm. Många tycker att det är spännande och att barnet blir mer verkligt. För många är det här den enda ultraljudsundersökningen. En del gravida kan behöva göra flera ultraljud senare i graviditeten, kanske för att kontrollera något närmare, exempelvis barnets tillväxt eller läge.

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig. Barnmorskan kan informera mer om vad som gäller.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden