Gravid i vecka 18

Fostrets utveckling

Fostret väger nu 250 gram, är 20 centimeter långt och har börjat lagra mer fett i kroppen. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och det går att ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck.

I gravidkroppen

Kroppen ökar i vikt, viktuppgången är olika från person till person.

Förändrad hormonbalans påverkar miljön i slidan och det är därför lättare att drabbas av svampinfektion. Symtom på svampinfektion är sveda och klåda.

Funderingar och tips

En del passar på att resa under graviditeten. Det går bra att resa som vanligt med flyg, båt, bil eller tåg. En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger efter en viss vecka, även försäkringsbolagen kan ha regler som kan vara bra att kolla upp innan du bokar en resa. Att sitta still länge i bil eller flyg ökar risken för blodpropp i benet om du är gravid. För att minska risken för blodpropp är det bra att använda stödstrumpor och röra på sig så mycket som möjligt.

Nu är det dags för ultraljud. På ultraljudet går det att se barnet. Många förstår nu vad som faktiskt försiggår i den växande magen. På en del mottagningar kan du köpa en bild eller video att ta med hem.

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljudsundersökningen som läkaren gör i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan undersökaren beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossning. Hen tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. 

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig. Barnmorskan kan informera mer om vad som gäller.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden