Gravid i vecka 14

Fostrets utveckling

Fostret har blivit sju till åtta centimeter långt, mätt från huvud till stjärt. Det har fått händer och fötter, fingrar och tår. Huden är tunn och genomskinlig, och täckt av små tunna hårstrån.

Fostret kan röra sig i vattnet nu, och även göra sväljrörelser. Kroppsdelarna är nu så tydliga att det går att se fostrets kön med ultraljud.

I gravidkroppen

Livmodern är nu ungefär lika stor som en grapefrukt. Magen kan bli större, speciellt om livmodern burit barn tidigare. Det beror på att livmodern kan bli mer framåttippad efter den första graviditeten och magmusklerna mer uttänjda.

Tröttheten som är vanlig i början av graviditeten kan börja avta.

Många får en mörk strimma, kallad Linea nigra, mitt på magen. En del får mörkare hud runt bröstvårtorna. Den beror antagligen på hormonella förändringar och brukar oftast blekna bort när barnet är fött, för att försvinna helt efter något år. För att undvika pigmentfläckar kan det vara bra att inte sola så mycket under graviditeten. 

Hos många gravida ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och slidan är ofta mer känslig för stimulans. 

Funderingar och tips

Intresset för sex under graviditeten är väldigt olika hos olika personer – en del är mer intresserade, andra inte alls. Om graviditeten fortlöper utan komplikationer och du har lust kan du fortsätta att ha sex fram till förlossningen.  

Hos barnmorskan/kontroller

Vid denna tid brukar det inte vara några inbokade kontroller men tveka inte att ringa barnmorskan om du undrar över något.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden