Gravid i vecka 12

Fostrets utveckling

Moderkakan och navelsträngen har helt tagit över tillförseln av näring och syre till fostret. Fostret är ungefär fem centimeter långt och väger knappt 15 gram. Det har tunn, genomskinlig hud och på fingertopparna börjar det unika fingeravtrycket att bildas. Överläppen får sin amorbåge och fingernaglarna blir tydligare.

Nu kan fostret röra både armar och ben och ser ut som en liten människa. Ansiktsdragen har börjat komma fram. Nästan alla organ och funktioner finns på plats, även om mycket mer tid behövs för den fortsatta utvecklingen fram till födelsen.

Efter den här veckan är den största risken för missfall över. 

I gravidkroppen

Vanligtvis börjar illamåendet och tröttheten avta efter de första 12 veckorna. Vissa har gått upp några kilogram i vikt, medan andra som kräkts mycket kanske minskat i vikt. 

När du är gravid finns det arbeten som kan vara mindre lämpliga eller skadliga. Under graviditeten har du som är gravid därför enligt arbetsmiljölagen rätt till en anpassad arbetsmiljö. Läs mer  om graviditet och amning på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Funderingar och tips

Nu kanske du har berättat för personer i din omgivning om graviditeten. En del väntar med att berätta till vecka 12, just för att risken för missfall minskar vid denna tid. Andra väljer att berätta om barnet från dag ett, medan en del väntar ännu längre.

Du har kanske vänner som har barn. Vissa frågor kan det vara skönt att prata med en vän om. Hur gick det till när din vän fick barn? Vad kan vara bra att tänka på? Hur var sexlivet under graviditeten? Hur går det till på förlossningsavdelningen?

Hos barnmorskan/kontroller

Om du vill gå på ett tidigt läkarbesök brukar det ske mellan vecka 10 och 12. Under besöket har du möjlighet att få svar på frågor om graviditeten, fosterdiagnostik och förlossning. Ibland gör läkaren en gynekologisk undersökning. Läkaren kanske föreslår extra kontroller eller behandling, exempelvis ett extra ultraljud. Tillsammans kan ni göra en vårdplan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen.

Du som är blivande medförälder är givetvis välkommen att följa med.

Vid en gynekologisk undersökning kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden