Gravid i vecka 11

Fostrets utveckling

Fostret har blivit ungefär fyra centimeter långt. Det har armar och ben och väger runt åtta gram. Nu börjar könsorganet få sin form. 

Ögonen har täckts av tunna ögonlock. Fostrets lungor har kommit en bit i sin utveckling och är fyllda av fostervatten. Tarmarna som en tid har legat i navelsträngen får nu plats att dra sig in i bukhålan där levern, bukspottkörteln och andra organ växer till.

I gravidkroppen

Graviditeten syns oftast inte så här tidigt, men den brukar kännas mycket tydligt. Trötthet är vanligt och behovet av vila är stort. Nu börjar blodmängden i kroppen att öka. För en del gravida som mår illa avtar besvären efter den här veckan.

Gravida behöver mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Exempel på kalciumrika livsmedel är mejeriprodukter, broccoli, ärtor, bönor och spenat. Järn är viktigt för blodbildningens skull. Framförallt behövs extra järn under graviditetens sista hälft. Gott om järn finns i exempelvis ärtor, bönor, pumpafrön, mörkt kött och blodpudding. Barnmorskan vet mer om vilken mat som innehåller järn och kalcium. Hen kontrollerar blodvärdet med jämna mellanrum och många gravida får ta extra järntillskott.

Var försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. 

Hos barnmorskan/kontroller

Tidigt läkarbesök brukar det ske mellan vecka 10 och 12. Under besöket har du möjlighet att få svar på frågor om graviditeten, fosterdiagnostik och förlossning. Ibland gör läkaren en gynekologisk undersökning. Läkaren kanske föreslår extra kontroller eller behandling, exempelvis ett extra ultraljud. Tillsammans kan ni göra en vårdplan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen.

Du som är blivande medförälder är givetvis välkommen att följa med.

Vid en gynekologisk undersökning kan läkaren känna att livmodern är något större för dem som väntar fler än ett barn.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden