Gemfibrozil

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet gemfibrozil används vid höga blodfetter. Det tillhör en grupp läkemedel som kallas fibrater.

Gemfibrozil finns under flera olika namn, från olika tillverkare. Här är några exempel:

  • Gemfibrozil Sandoz
  • Lopid.

Vad är gemfibrozil?

Gemfibrozil används för att behandla höga blodfetter. För höga halter av skadliga blodfetter medverkar till sjukdomar i hjärta och kärl. Du får läkemedlet när det inte har räckt med att förändra din livsstil för att minska mängden skadliga blodfetter. Det är vanligt att få gemfobrozil när andra läkemedel mot höga blodfetter inte har haft tillräcklig effekt.

I vilka former finns läkemedlet?

Läkemedel som innehåller gemfibrozil finns som kapslar i styrkan 300 milligram och som tabletter i styrkan 600 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar gemfibrozil

För höga halter av skadliga blodfetter kan orsaka så kallad åderförfettning eller åderförkalkning. Det innebär att blodfetterna har lagrats i blodkärlens väggar så att blodkärlen har blivit stela och trånga. Då ökar risken för olika sjukdomar i hjärta och kärl, till exempel kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke.

Det finns olika typer av fetter i blodet. De som brukar kontrolleras är LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. LDL brukar kallas det skadliga kolesterolet och är det blodfett som är den viktigaste orsaken till åderförfettning. HDL brukar kallas det nyttiga kolesterolet och är förknippat med en skyddande effekt. Även höga halter av triglycerider bidrar till ökad åderförfettning.

Gemfibrozil minskar mängden triglycerider och ökar halten av det nyttiga kolesterolet HDL i blodet. Samtidigt sänks halten av det skadliga kolesterolet LDL något. Minskad mängd av höga triglycerider kan ibland även skydda känsliga personer mot inflammation i bukspottkörteln.

Maximal sänkning av blodfetterna kommer efter några månader. Du känner inte själv av förändringen, utan effekten på blodfetterna kan bara kontrolleras genom blodprov.

Hur använder jag gemfibrozil?

Du bör ta kapslarna ungefär en halvtimme före måltid. Då tas det verksamma ämnet bäst upp i kroppen.

Du bör svälja både kapslar och tabletter hela, eftersom det verksamma ämnet smakar illa. Du kan tömma ut innehållet i kapseln och svälja det med ett glas vatten om du har svårt att svälja en kapsel hel.

Kapslarna är känsliga för fukt och ska förvaras i originalförpackningen.

Fortsätt att följa de kostråd du har fått och ät mat som hjälper till att hålla blodfetterna nere, även när du tar gemfibrozil.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

En vanlig dos är en tablett på 600 milligram morgon och kväll eller två kapslar på 300 milligram morgon och kväll.

Glömd dos

Om du har glömt att ta en dos ska du ta läkemedlet som vanligt nästa gång det är dags. Du ska inte ta någon extra dos.

Att tänka på när du använder gemfibrozil

Du ska inte använda gemfibrozil om din lever eller dina njurar fungerar sämre än normalt. Detsamma gäller om du har eller har haft någon sjukdom i gallan.

Du ska inte heller använda läkemedlet om du tidigare har fått hudbesvär av solljus när du har behandlats med fibrater.

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen på egen hand, utan att kontakta din läkare. Om du slutar ta läkemedlet kommer kolesterolvärdet att stiga igen.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Undvik att ta följande läkemedel när du använder gemfibrozil:

  • Blodsockersänkande läkemedel som innehåller repaglinid, till exempel NovoNorm.
  • Läkemedel mot cancer som innehåller bexaroten, till exempel Targretin.
  • Läkemedel mot hepatit C som innehåller dasabuvir, till exempel Exviera.
  • Läkemedel mot IBS som innehåller eluxadolin, till exempel Truberzi.

Det är särskilt viktigt att läkaren känner till om du behandlas med andra blodfettssänkande medel, framför allt så kallade statiner, till exempel gemfibrozil.

Biverkningar

En del kan få magbesvär, till exempel ont i magen, sura uppstötningar, illamående, gaser, diarré eller förstoppning. Vissa kan bli trötta, få huvudvärk, yrsel eller allergiska hudreaktioner som eksem och hudutslag.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden