Ganglion – senknuta

Ganglion, en sorts senknuta, är en vätskefylld utbuktning som bildas i anslutning till en led. Knutan brukar vara stor som en ärta, men kan ibland bli upp till några centimeter i diameter. Den sitter oftast på ovansidan av handen eller foten.

Storleken och hårdheten på knutan beror på hur mycket vätska som finns i den.

Alla kan få senknutor och oftast beror det på att man har överansträngt leden. Senknutor på ovansidan av handen är vanligast hos yngre kvinnor som idrottar. Hos äldre kan det även förekomma på yttersta fingerleden och kallas då mukös cysta.

Senknutor är ofarliga och brukar försvinna av sig själva inom ett par veckor. Om du inte har några besvär behöver du ingen behandling.

Läs mer om handens muskler och senor

Symtom

Oftast har man inga symtom alls, men ibland kan en senknuta ömma eller göra ont.

Behandling

Om du får besvär kan läkaren punktera knutan med en nål och suga ut innehållet. Ibland kan du också få en kortisonspruta.

Om senknutan kommer tillbaka och fortsätter ge besvär kan den behöva opereras bort.

När ska jag söka vård?

Du bör kontakta en vårdcentral om det gör ont i knutan samtidigt som den blir röd och varm.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.  

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden