Fucidin-Hydrocortison

Läkemedelsinformation

Fucidin-Hydrocortison är ett läkemedel som används vid lindriga eksem som är infekterade.

Läkemedlet innehåller två verksamma ämnen, hydrokortison och fusidinsyra. Hydrokortison är ett milt verkande kortison och fusidinsyra är ett bakteriedödande medel som tillhör läkemedelsgruppen antibiotika.

Recept och högkostnadsskydd

Fucidin-Hydrocortison finns som kräm. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Det ena verksamma ämnet, hydrokortison, motverkar inflammation och minskar därmed svullnad och rodnad. Det dämpar också klåda. Det andra verksamma ämnet, fusidinsyra, motverkar bakterier genom att hindra dem från att växa och föröka sig.

Hur använder jag läkemedlet?

Smörj på krämen i ett tunt lager på de hudområden som ska behandlas. Om det inte är händerna som ska behandlas ska du tvätta händerna efteråt för att undvika att få krämen i ögonen.

När du har öppnat tuben är krämen hållbar i tre månader.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Smörj på krämen 2-3 gånger per dag. En vanlig behandlingstid är två veckor.

Läkemedlet bör inte användas på små barn utan att en läkare har rekommenderat det.

Viktigt

Det är viktigt att fortsätta behandlingen så länge läkaren har ordinerat, även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Fucidin-Hydrocortison ska endast användas vid behandling av infektioner i huden om du samtidigt har eksem. Använd inte läkemedlet under lång tid och på stora kroppsytor utan att ha rådgjort med läkare.

Undvika att få krämen i ögonen.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Andra läkemedel för huden som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel för huden som innehåller hydrokortison eller fusidinsyra. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne eftersom dosen då kan bli för hög. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden