Förkylning hos barn

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Den orsakas nästan alltid av ett virus. Förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns saker du kan göra för att lindra symtomen.

Förkylning smittar lätt, särskilt de första dagarna barnet är sjukt. Tvätta dina och barnets händer ofta för att undvika att smittan sprids.

Symtom

Vid en förkylning är det vanligt att barnet 

 • har täppt näsa
 • nyser och har rinnande snuva
 • har lite huvudvärk
 • har feber
 • har lindrig hosta
 • har svårt att svälja och är irriterat i halsen.

När barnet smittas tar det bara något dygn innan de första symtomen kommer. Vanligtvis känner barnet sig sjukt de första två dagarna, men blir sedan piggare. Snoret är till en början klart och blir sedan tjockare. Snoret kan vara grått, gult eller grönt. Barnet kan ha snuva och hosta i en till två veckor.

Att barnet hostar är del av kroppens försvar. Genom att hosta gör sig kroppen av med sådant som irriterar luftvägarna.

Barn får ibland hög feber, men den brukar gå över snabbt.

När ska jag söka vård?

En förkylning går oftast över av sig själv, utan att barnet behöver vård. Om förkylningen inte blir bättre inom en vecka kan barnet ha fått en infektion, som behöver behandling.

Sök vård direkt på en vårdcentral eller jourmottagning om barnet

 • är yngre än tre månader och har feber 38.0 grader Celsius eller mer
 • är mellan tre och sex månader och har feber 39.0 grader eller mer
 • är över sex månader och har feber 41.0 grader eller mer
 • har feber i mer än fyra dagar
 • har ont i örat och värken inte har minskat efter ett dygn
 • har vätska som rinner ur örat
 • har svårt att suga på bröstet eller nappflaskan eftersom näsan är täppt
 • inte ger samma kontakt som vanligt och verkar slött
 • inte vill äta eller dricka
 • har svårt att andas med tung, snabb eller pipande andning.

Tjock snuva är oftast inget skäl att kontakta läkare, om barnet mår bra i övrigt.

Kontakta däremot vården om barnet är snorigt eller täppt bara i den ena näsborren. Det kan bero på bihåleinflammation eller att barnet har petat in ett litet föremål som har fastnat i näsan. Till exempel en ärta eller en plastkula.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Så smittar förkylning hos barn

Förkylning hos barn är mycket smittsamt. Viruset smittar genom mycket små droppar i luften. De kan överföras när barnet nyser, hostar eller håller någon i handen. Eftersom barn ofta har mycket kroppskontakt med både vuxna och andra barn sprids förkylningar lätt. Viruset kan också sitta på leksaker, som barn slickar och suger på. Ibland kan virus och bakterier finnas kvar på leksaker flera dagar.

Vanligt att barn är förkylda flera gånger om året

Barn får oftare förkylningar än vuxna. Under de första åren i barns liv är det vanligt att de får upp till sju förkylningar om året. Med tiden kommer förkylningarna mer sällan. Från tio års ålder brukar barn ha en till två förkylningar om året, liksom vuxna.

Under de första två åren gör infektionerna oftast inte att barnet blir immunt. Äldre barn blir däremot ofta immuna mot det virus som de smittats med.

Barn upp till sex månader har ett visst skydd mot förkylningar, tack vare antikroppar som förs över från mamman under tiden i magen. Ett nyfött barn är ändå känsligt för infektioner, speciellt under den första månaden.

Så undviker jag att förkylning sprids

Det är svårt att undvika att barn blir förkylda. Men det finns sätt att minska risken att smittan sprids:

 • Tvätta dina egna och barnets händer ofta. Före och efter varje måltid.
 • Lär barnet nysa i armvecket, i stället för rakt ut.
 • Försök lära barnet att inte peta sig i näsan eller ögonen, eftersom virus lättast fastnar där.

Låt barnet vara utomhus så mycket som möjligt, även på vintern. Virus sprids lättare inomhus.

Tobaksrök leder till fler luftvägsinfektioner

Barn som är i miljöer där de andas in tobaksrök får oftare infektioner i luftvägarna än barn i rökfria miljöer. Undvik att ha barnet i miljöer där människor röker.

Ska barnet stanna hemma?

Barn som har feber, är trötta och orkeslösa ska stanna hemma från förskolan, öppna förskolan eller skolan för att vila. Barn som är feberfria och mår bra kan gå tillbaka till förskolan eller skolan även om de är förkylda.

Läs mer hos Försäkringskassan om vilka regler som gäller för vård av sjukt barn.

Vad kan jag göra själv för att hjälpa barnet?

Du kan hjälpa till att lindra symtomen för att barnet ska må så bra som möjligt.

De allra yngsta barnen andas genom näsan. Därför kan det vara svårt för dem att äta om de är täppta i näsan. Ofta är det intorkat snor i näsan som gör att barnet är täppt.

Koksaltdroppar kan användas så länge de behövs

Du kan droppa koksaltlösning i näsan för att tunna ut snoret och rengöra näsan. Koksaltdroppar kan köpas receptfritt på apotek.

Du kan också göra egna koksaltdroppar. Blanda 1 deciliter ljummet vatten med 1 milliliter salt. Det är lika mycket som 1 kryddmått salt. Vattnet behöver inte kokas upp, men det kan kännas bättre om lösningen är ljummen när man använder den. Droppa lösningen i barnets näsa med hjälp av en liten plastspruta, som finns att köpa på apotek. Eller använd en bomullstuss.

Koksaltdroppar har ungefär samma salthalt som kroppsvätskor, som till exempel blod och lymfa. Därför är koksaltdroppar milda för slemhinnorna och kan användas så mycket och länge som det behövs.

Om du ammar kan du använda bröstmjölk i stället för koksaltdroppar barnets näsa.

Näsdroppar kan användas en begränsad tid

Barn kan få avsvällande nässprej eller näsdroppar när de är täppta i näsan. Det gör att svullnaden i näsan går ner. Det finns inga nässprejer eller näsdroppar som är godkända för barn under ett år – då gäller koksaltdroppar. Olika nässprejer och näsdroppar är godkända från olika åldrar. Fråga på ett apotek och läs anvisningarna på förpackningen noga.

Avsvällande nässprej och näsdroppar ska inte användas i mer än tio dagar i sträck. Används de längre kan de i stället ha motsatt effekt och göra att barnet blir svullet i näsan.

Håll barnets huvud högt

Svullnaden i näsans slemhinnor minskar om barnet sover med huvudet högt. Du kan pröva att lägga en extra huvudkudde under bäddmadrassen. Du kan också ställa benen vid sängens huvudända på ett par böcker för att luta sängen. Små barn kan tycka att det är skönt att sitta i en babysitter eller i en bärsele.

Vatten är ofta lika bra som hostmedicin

Receptfria hostmediciner brukar inte hjälpa vid förkylning. Hostan är viktig för att barnet ska få upp slem och rensa luftrören. Ge barnet vanligt vatten att dricka. Till barn över ett år kan du ge honung löst i varmt vatten. Tänk på att honung kan orsaka karies, så borsta barnets tänder. Ge aldrig hostmedicin till barn under två år.

Barn med feber ska dricka ofta

För att lindra hostan kan du ge barnet något att dricka. Särskilt om barnet också har feber. Barn får snabbare vätskebrist än vuxna. De behöver dricka mer än vanligt, för att inte bli uttorkade. Erbjud vatten, saft eller juice. Ett barn som har druckit för lite kan bli trött, hängigt och kissa mindre än vanligt. Om barnet kissar ungefär lika ofta som vanligt så har hen fått lagom med dryck.

Ibland vill barn med feber inte äta vanlig mat. Det är ingen fara om barnet har lite minskad aptit under några dagar. Erbjud sådant som barnet tycker om. Till exempel glass, kräm eller välling.

Läkemedel mot smärta och feber vid förkylning

Feber är ett av kroppens sätt att försvara sig mot och bekämpa infektioner. Virus trivs inte i kroppen när den blir för varm. Behandla därför inte feber hos ett barn som i övrigt mår bra.

Om barnet är gnälligt, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen kan du ge receptfria febernedsättande och smärtlindrande läkemedel med paracetamol. Till exempel Alvedon eller Panodil. Det kan ges från tre månaders ålder.

Från sex månaders ålder kan barn få smärtstillande och febernedsättande läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ibuprofen, som finns i till exempel Ipren eller Ibuprofen.

Läkemedlen finns i olika former beroende på barnets ålder. Fråga på ett apotek vad som passar för ditt barn. Följ anvisningarna på förpackningen noga och kombinera inte olika läkemedel.

Undvik vissa läkemedel

Barn upp till 18 år bör inte använda läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Treo och Bamyl, om inte en läkare har ordinerat det. Det finns en risk för sjukdomen Reyes syndrom. Det är en ovanlig sjukdom som bland annat kan leda till en allvarlig hjärnskada.

Om barnet även har vattkoppor så ge inte läkemedel med ibuprofen eller andra läkemedel som tillhör gruppen NSAID eller cox-hämmare. De kan i samband med vattkoppor öka risken för ovanliga, men allvarliga infektioner.

Behandling

Eftersom förkylning vanligtvis orsakas av virus hjälper inte behandling med antibiotika. Kroppens immunförsvar sköter läkningen och förkylningen går över av sig själv.

Om förkylning

En förkylning är en infektion i de övre luftvägarna, främst i näsan. Virus eller bakterier gör att slemhinnorna blir infekterade. De blir då svullna och bildar mer slem än vanligt. Slemmet kan vara tunt eller tjockt.

Det finns flera hundra virussorter som kan orsaka förkylning.

Följdsjukdomar

Om inte förkylningen går över kan barnet ha fått en följdsjukdom.

Öroninflammation är den vanligaste följdsjukdomen

Ibland kan förkylning leda till att barnet får öroninflammation. Barnet får ont i det ena örat eller båda öronen. Öroninflammation kan behöva behandlas med antibiotika. Framför allt hos barn som är upp till ett år eller från tolv år gamla.

Ovanligt att barnet får bihåleinflammation

Vissa barn kan få bihåleinflammation när de är förkylda, men det är ovanligt. Barnet kan då få täppt näsa, tjock snuva och värk i pannan eller kinderna.

Barnet kan också få influensa.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden