Förhudsproblem

Förhuden kallas den rörliga hud som ligger över penisens yttersta del, ollonet. Du kan få problem med förhuden av olika orsaker.

Vad kan förhudsproblem bero på?

Efter puberteten kan förhudsproblem bland annat bero på:

  • Att du tvättar dig för ofta med tvål, så att förhuden blir torr och irriterad.
  • Att du har fått en inflammation under och i förhuden, så kallad balanit.
  • Att du har en hudsjukdom eller hudbesvär, till exempel kronisk inflammation, svampinfektion, eksem, herpes eller kondylom.
  • Att du har en förträngning i förhuden, en för kort sträng under ollonet eller hudbesvär som gör att förhuden svullnar och inte kan dras tillbaka.
  • Att förhuden har dragits tillbaka bakom ollonet och fastnat, vilket kan påverka cirkulationen.

Symtom

Eftersom förhudsproblem kan ha många orsaker skiljer sig symtomen åt. Förhuden kan till exempel svullna och bli röd, det kan göra ont eller svida. Om förhuden har fastnat bakom ollonet kan den yttre delen av penisen svullna och bli gråblå.

Tvättar du dig för ofta eller med tvål kan du få hudutslag på penisen, klåda och torr hud. Särskilt förhudens insida och ollonet är känsliga för uttorkning.

Behandling

Oftast behöver du något slags behandling. Vad som behövs beror på orsaken till problemen. Om huden är torr kan du använda en oparfymerad mjukgörande kräm som du kan köpa receptfritt på apotek, eller en olja för att återfukta huden.

För att hålla dig ren räcker det att tvätta underlivet en gång om dagen med vatten. Om du är torr i huden kan du också använda en oparfymerad olja, till exempel barnolja. Tvål kan orsaka hudutslag på penisen, klåda och torr hud. Särskilt förhudens insida och ollonet är känsliga för uttorkning.

Du kan behöva använda receptbelagda läkemedel om du har starka besvär eller om dina besvär orsakas av en hudsjukdom. Om förhuden har fastnat kan du behöva bli opererad.

När och var ska jag söka vård?

Du ska kontakta en vårdcentral om:

  • Du får rodnad eller svullnad på förhud eller ollon och besvären går inte över på några dagar.
  • Du har kunnat dra tillbaka förhuden tidigare men att den nu börjat strama.

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om:

  • Förhuden dras tillbaka och fastnar.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden