Förhudsinfektion – balanit

Balanit är en infektion under förhuden. Den är vanligast under de första levnadsåren. Balanit beror på att det har blivit för mycket av de bakterier som även vanligtvis finns mellan ollonet och förhuden eller att det har varit svårt att hålla rent där.

Balanit är särskilt vanligt hos barn som samtidigt har trång förhud.

Symtom

Ett eller flera av dessa besvär kan uppstå om det är infekterat under förhuden:

  • Förhudsmynningen eller hela förhuden blir röd eller rosa och svullen.
  • Det kan komma ut lite var.
  • Det gör ont och svider när barnet kissar.
  • Strålen blir svag så att det är svårt att kissa.
  • Det gör ont i penis eller i förhuden.
  • Barnet får feber.

Vad kan jag göra själv?

Oftast är infektionen lindrig och det räcker att göra rent förhuden två till tre gånger om dagen med ljummet vatten. Infektionen brukar då oftast gå över på några dagar.

Det finns olika sätt att göra rent på:

  • Du kan bada barnet i badkar eller badbalja.
  • Du kan duscha försiktigt med svag stråle kring förhuden.

De första gångerna du gör rent vid en balanit kan du ge barnet smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Ge läkemedlet ungefär en halvtimme innan rengöringen.

Det är bra att lufta så mycket som möjligt, till exempel genom att låta ett barn som använder blöja vara utan blöja.

Det är viktigt att inte dra tillbaka förhuden på barn under fem år eftersom det kan göra att det bildas ärr.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som får balanit behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv med hjälp av egenvård.

Kontakta en vårdcentral om besvären går inte över, trots egenvård i två till tre dagar. Om det är helg kan man oftast vänta till nästa vardag.

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om barnet får feber i samband med ett eller flera andra symtom för förhudsinfektion.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.

Om det är bråttom

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om förhuden dras tillbaka och fastnar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Behandling

Om barnet har en infektion som inte går över med hjälp av egenbehandling, behandlas infektionen med spolning under förhuden.

Spolning görs med hjälp av en spruta utan nål, som förs in lite under förhuden. Sedan sköljs vatten eller koksaltlösning upp under förhuden.

Första behandlingarna görs vanligtvis av en sjuksköterska eller läkare, men kan därefter göras hemma. Du kan använda en spruta utan nål och spola med ungefär tio milliliter ljummet vatten under förhuden. Med sprutan kan du lättare rikta strålen och få bort eventuellt sekret under förhuden. Använd en spruta på två eller fem milliliter, det finns att köpa på apoteket.

Om behandlingen gör ont

Spolningen kan göra ont de första gångerna och då kan först en bedövningsgelé sprutas in under förhuden. Även det görs med en spruta utan nål. En stund före spolningen kan barnet få smärtstillande läkemedel. Det kan ibland bli mer svullet de första dagarna, för att sedan bli bättre.

Efter behandlingen

De första gångerna barnet kissar efter en spolning kan det svida. Det kan hjälpa att kissa med penisen neddoppad i vatten, eller i vattenstrålarna från duschen.

Receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen kan också lindra besvären.

Om besvären kommer tillbaka flera gånger

Förhuden kan behöva opereras om infektionerna återkommer och barnet även har trång förhud.

Barnet får då en remiss till en kirurg. Kirurgen kan antingen vidga öppningen i förhuden genom att göra ett litet snitt eller ta bort en bit av förhuden eller hela förhuden.

Läs mer om förhudsproblem som kan uppstå från och med puberteten.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden