Folsyra

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet folsyra finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Folacin
  • Folix
  • Folsyra Evolan
  • Folsyra Orifarm
  • Folvidon.

Vad är folsyra?

Folsyra är ett läkemedel som innehåller B-vitaminet folsyra. Det används för att behandla brist på vitaminet. Långvarig brist på folsyra kan visa sig som en speciell sorts blodbrist. Läkemedlet kan också användas för att förebygga brist, till exempel vid graviditet. Folacin kan även användas om du behandlas med vissa läkemedel som påverkar omsättningen av folsyra i kroppen.

I vilka former finns folsyra?

Folsyra finns som tabletter i styrkorna 1 och 5 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar folsyra

Folsyra är viktigt för kroppen och oftast får du i dig tillräckligt genom maten. Brist på folsyra beror oftast på en ensidig och dålig kost. Brist kan också bero på till exempel tarmsjukdom eller att du tar vissa läkemedel. Brist på folsyra stör kroppens blodbildning, framför allt kan inte den röda benmärgen bilda röda blodkroppar på rätt sätt eller i tillräcklig mängd. Du blir trött och svag.

Hur tar jag folsyra?

Svälj tabletterna med lite vatten. Dropparna ska sväljas.

Dropparna är ljuskänsliga och ska därför förvaras i sin originalförpackning.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Doseringen av läkemedlet är olika från person till person. Dosen bestäms därför av läkare och anpassas efter den som ska använda läkemedlet.

För att förebygga eller behandla folsyrabrist hos vuxna är en vanlig dos 1 milligram dagligen. Vid folsyrabrist kan du ofta få börja behandlingen med en högre dos i två veckor.

För barn och ungdomar 12-18 år är en vanlig dos 1 milligram dagligen.

Om du har glömt att ta en dos

Om du har glömt att ta läkemedlet vid den tidpunkt du brukar ta den, ska du ta nästa dos så snart du kommer på det och sedan fortsätta som vanligt. Ta inte någon extra dos.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Exempel på läkemedel som du inte ska ta tillsammans med folsyra är läkemedel mot tumörsjukdomar som innehåller fluorouracil.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Andra läkemedel som innehåller folsyra och annat verksamt ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller folsyra i lägre dos tillsammans med andra B-vitaminer. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel är

  • Beviplex Comp
  • Dulcivit Comp
  • TrioBe.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden