Finasterid

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet finasterid används vid godartad prostataförstoring. Finasterid används också i en lägre dos för att behandla manligt håravfall.

Finasterid finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Finasterid Aurobindo
  • Finasteride Accord
  • Finasteride Teva
  • Finasterid Sandoz
  • Propecia
  • Proscar.

Vad är finasterid?

Läkemedel som innehåller finasterid finns i två styrkor som har olika användningsområden. Styrkan 1 milligram används för att behandla manligt håravfall. Styrkan 5 milligram används vid godartad prostataförstoring.

Läkemedlet tillhör en läkemedelsgrupp som kallas 5-alfa-reduktashämmare.

Läkemedlet finns som tabletter och är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Dihydrotestosteron, DHT, är den aktiva formen av det manliga könshormonet testosteron. Testosteron omvandlas till dihydrotestosteron med hjälp av enzymet 5-alfareduktas. Finasterid hämmar 5-alfareduktas, så att det bildas mindre dihydrotestosteron.

Vid godartad prostataförstoring

Dihydrotestosteron behövs för att prostatakörteln ska fungera normalt. Finasterid minskar dihydrotestosteron, genom att hämma 5-alfareduktas. Det leder till att prostatakörtelns storlek minskar. Då förbättras urinflödet och risken att inte kunna kissa minskar. Läkemedlet har bäst effekt om prostatakörteln är stor från början.

Om du slutar använda läkemedlet växer körteln ofta till igen, och besvären kan då komma tillbaka.

Vid manligt håravfall

Manligt håravfall anses vara orsakat av en kombination av arv och hormonet dihydrotestosteron, DHT. Dihydrotestosteron bidrar till att förkorta hårets tillväxtfas och att göra håret tunnare.

Finasterid minskar dihydrotestosteron i hårbotten, genom att hämma 5-alfareduktas.

Endast män med lätt till måttligt håravfall kan förväntas ha effekt av behandlingen. Det kan dröja upp till tre månader innan du kan se någon effekt. När du slutar använda läkemedlet försvinner effekten inom ett år.

Hur tar jag finasterid?

Svälj tabletten hel med lite vatten. Tabletten får inte krossas eller delas.

Tabletterna är känsliga för ljus och bör därför förvaras i originalförpackningen.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Vid godartad prostataförstoring

Dosen är en tablett på 5 milligram om dagen.

Vid manligt håravfall

En vanlig dos är en tablett på 1 milligram om dagen.

Glömd dos

Om du brukar ta läkemedlet på morgonen men glömmer att ta den går det bra att ta den senare på dagen. Om du har glömt att ta läkemedlet en dag tar du nästa dos som vanligt dagen därpå. Kompensera inte för en glömd dos genom att ta dubbel dos nästa dag.

Att tänka på när du använder finasterid

Kvinnor som är eller kan tänkas bli gravida ska inte hantera trasiga tabletter som innehåller finasterid. Det verksamma ämnet kan tas upp genom huden och påverka fostrets utveckling.

Om du behöver lämna ett blodprov som mäter PSA, är det viktig att du berättar för läkaren eller sjuksköterskan om att du använder finasterid. Detta beror på att finasterid kan påverka resultatet av provet.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del av de män som använder finasterid kan få minskad sexlust, impotens, nedstämdhet eller förstorade bröstkörtlar. I de flesta fall går detta tillbaka när du slutar med läkemedlet.

Om du får biverkningar som är besvärliga bör du kontakta din läkare. Du kan då behöva någon annan form av behandling.

Graviditet

Läkemedlet är avsett för män. Om din partner är gravid bör du använda kondom vid samlag.

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Det finns andra läkemedel som verkar på samma sätt och som du inte ska använda samtidigt med finasterid. Exempel är Avodart.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden