Finacea

Läkemedelsinformation

Finacea är ett läkemedel som kan användas vid akne eller hudsjukdomen rosacea, som liknar akne och därför ofta kallas vuxenakne eller akne rosacea.

Det verksamma ämnet är azelainsyra och det finns naturligt i kroppen.

Recept och högkostnadsskydd

Finacea finns som gel men ser ut som en vit kräm. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Vid akne blir talgkörtlar under huden inflammerade och talgkörtlarnas öppning till huden proppas igen. Finacea kan både bromsa tillväxten av bakterier och hindra att talgkörteln proppas igen. En tydlig förbättring av aknen brukar märkas inom en månad.

Vid rosacea tycks läkemedlet minska inflammation i huden och på så sätt lindra symtom som rodnad, knottror eller varblåsor i ansiktet. Det brukar ta 4-8 veckor innan behandlingen ger ett tydligt resultat.

Hur använder jag läkemedlet?

Innan du använder Finacea ska du göra rent huden noggrant med vatten och milt hudrengöringsmedel. Sedan masserar du försiktigt in gelen i huden. Det är viktigt att tvätta händerna efter varje gång du använt gelen för att undvika att få läkemedlet i ögonen eller munnen.

För att läkemedlet ska ge effekt är det är viktigt att använda det utan avbrott under behandlingsperioden.

Finacea bör inte användas av barn under 12 år.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Smörj in gelen på de områden som ska behandlas, vanligtvis två gånger om dagen, morgon och kväll. Ungefär 2,5 centimeter gel är tillräckligt för hela ansiktet.

Viktigt

Gelen bör inte komma i kontakt med ögon, mun eller slemhinnor eftersom den kan verka irriterande. Om det skulle hända ska du skölja med mycket vatten. Om irritationen i ögonen inte går över ska du kontakta läkare.

När du använder Finacea mot rosacea ska du inte samtidigt använda hudprodukter som verkar irriterande på huden, till exempel peeling-krämer eller produkter som innehåller alkohol.

Om du tar andra läkemedlet samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer upplever klåda eller en stickande eller svidande känsla i huden. Hos vissa kan huden även bli röd, torr och fjälla lite.

Om huden blir irriterad ska du använda mindre mängd av läkemedlet eller bara använda det en gång per dag. Då brukar besvären minska. Ibland kan ett uppehåll i några dagar behövas.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Barn som ammas ska inte komma i kontakt med hud som behandlats med Finacea.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller azelainsyra. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom dosen då kan bli för hög. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller azelainsyra är Skinoren.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden