Film: Anna ammar Elsa

För Anna Gustafsson var det inte alldeles enkelt att amma dottern Elsa i början, men det har gått bättre och bättre med tiden. I den här filmen berättar Anna om hur hon har upplevt amningen och visar tillsammans med Elsa och barnsjuksköterskan Anna Hallgren hur du gör.

Efter förlossningen är det vanligt att lägga barnet vid sitt bröst. Under de första timmarna är barnet oftast vaket. Barn har oftast förmåga att själv hitta bröstet och börja suga.

Du kan behöva stöd och hjälp i början. På förlossningsavdelningen och bb får du stöd och hjälp precis efter förlossningen. När du har kommit hem kontaktar du BVC för råd. Barnets första vecka kan du också kontakta bb.

Även om den första tiden inte blir som du tänkt dig, kommer amningen oftast att fungera så småningom. Om det dröjer länge innan barnet börjar suga på bröstet kan du behöva mjölka ur brösten, för hand eller med pump, för att stimulera mjölkproduktionen. Personalen på bb, en amningsmottagning eller BVC kan ge råd.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden