Fexofenadin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet fexofenadin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Allegra
  • Altifex
  • Fexofenadin Apofri
  • Fexofenadin Cipla
  • Nefoxef
  • Telfast.

Vad är fexofenadin?

Fexofenadin används mot allergi, till exempel vid pollenallergi.

Läkemedlet lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Läkemedlet lindrar även hudreaktionerna vid nässelutslag då du kan få klåda, hudrodnad och svullnader.

Fexofenadin tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer.

I vilka former finns fexofenadin?

Fexofenadin finns som tabletter i styrkan 120 milligram och 180 milligram

Vissa förpackningar av tabletterna kan köpas receptfritt för vuxna och ungdomar över 12 år.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva, klåda och nässelutslag. Det verksamma ämnet i läkemedlet blockerar effekterna av histamin. Då lindras besvären.

De allergiska besvären blir oftast bättre inom en timme efter att du har tagit läkemedlet, och effekten varar i 24 timmar.

Hur tar jag fexofenadin?

Tabletten ska tas före måltid. Svälj tabletten med lite vatten.

Om du blir dåsig av läkemedlet kan det vara bra att ta tabletten innan du går och lägger dig.

Behandlingen behöver ofta pågå så länge du har besvär.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dos för vuxna och ungdomar över 12 år är 1 tablett per dag.

Om du har glömt en dos tar du nästa dos som vanligt. Ta inte dubbel dos.

Att tänka på när du tar fexofenadin

Om du har någon sjukdom i hjärta, lever eller njurar eller om du är äldre ska du rådgöra med läkare innan du använder läkemedlet.

Det är ovanligt att läkemedlet påverkar förmågan att köra bil eller hantera maskiner. Enstaka personer kan bli dåsiga eller yra av läkemedlet och du måste själv känna efter hur du reagerar. Du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver full uppmärksamhet. Läs mer under trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Effekten av fexofenadin kan försämras om du samtidigt tar läkemedel som innehåller aluminium eller magnesium. Det kan till exempel vara vissa medel mot sur mage såsom Gaviscon, Novalucol och Pepcid Duo. Därför ska fexofenadin och dessa läkemedel tas med 2 timmars mellanrum. 

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan till exempel känna sig dåsiga eller yra. Vissa kan få ont i huvudet eller må illa.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Andra läkemedel som innehåller antihistamin

Det finns andra läkemedel som innehåller antihistamin. Det kan vara bra att veta så att du inte använder flera antihistaminer samtidigt. De verksamma ämnena loratadin, cetirizin och ebastin är exempel på antihistaminer som finns i tabletter. 

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden