ellaOne

Läkemedelsinformation

ellaOne är ett så kallat akut-p-piller. Du kan använda det för att förhindra att du blir gravid efter ett oskyddat samlag eller om någon preventivmetod har misslyckats. Det kan till exempel vara att kondomen har spruckit eller om du har glömt att ta dina vanliga p-piller.

Läkemedlet innehåller det verksamma ämnet ulipristal.

Så här fungerar läkemedlet

Det verksamma ämnet ulipristal verkar genom att förändra effekten av det naturliga könshormonet progesteron. Ägglossningen förhindras eller fördröjs och på så sätt förhindras graviditet om man har haft samlag under den fas i menscykeln då sannolikheten för befruktning är som störst.

Hur tar jag läkemedlet?

ellaOne finns i en förpackning med en tablett och kan köpas receptfritt.

Ta en tablett så snart som möjligt men senast inom 120 timmar (5 dygn) efter samlaget. ellaOne förhindrar inte graviditet vid alla tillfällen, men ju tidigare du tar tabletten desto bättre blir effekten.

Det finns risk för att hormonet inte har hunnit tas upp i kroppen om du kräks inom tre timmar efter att du har tagit tabletten. Då är det viktigt att omedelbart ta kontakt med en läkare eller barnmorska så att du kan få recept på en ny tablett.

Läkemedlet är ljuskänsligt och ska förvaras i originalförpackningen.

Viktigt

Du ska bara använda ellaOne i enstaka akuta situationer. Du ska inte använda ellaOne mer än en gång under en och samma menscykel. Du ska inte använda akut-p-piller som ersättning för andra preventivmedel.

ellaOne kan under en kortare tid minska effekten av andra preventivmedel som innehåller hormoner, till exempel p-piller och p-plåster. Om du börjar använda sådana preventivmedel efter att ha tagit ellaOne ska du använda annat skydd som kondom fram till nästa mens.

De flesta kvinnor som har tagit ellaOne får mens vid förväntad tidpunkt. Men mensen kan komma lite tidigare eller senare än vad den brukar. Om mensen är försenad mer än sju dygn eller om det blöder ovanligt lite eller mycket eller om du får magsmärtor, illamående eller ont i brösten ska du göra ett graviditetstest.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Effekten av ellaOne kan försämras om du samtidigt använder något av följande läkemedel:

  • Vissa läkemedel mot tuberkulos, till exempel rifampicin eller rifabutin som finns i bland annat Rimactan och Ansatipin.
  • Vissa läkemedel mot epilepsi såsom fenobarbital, fenytoin, karbamazepin som finns i till exempel Fenemal, Epanutin och Tegretol.
  • Vissa läkemedel mot hiv-infektion, till exempel ritonavir som finns i bland annat Norvir.
  • Medel som innehåller johannesört.

Biverkningar

En del som har använt ellaOne kan må illa eller kräkas, få huvudvärk eller ont i magen. Vissa kan bli trötta, yra, få spända bröst, mensvärk, humörsvängningar eller muskelsmärtor.

Graviditet och amning

Använd inte ellaOne om du redan är gravid eller misstänker att du är gravid. Det är inte känt hur läkemedlet påverkar fostret.

Det är inte känt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Undvika att amma barnet den närmaste veckan efter att du har tagit ellaOne.

Andra akut-p-piller

Det finns  andra akut-p-piller som kan köpas receptfritt och som innehåller det det verksamma ämnet levonorgestrel. Här är några exempel:

  • Frivelle
  • Levodonna
  • Levonorgestrel ABECE
  • Levonorgestrel Apofri
  • NorLevo
  • Postinor.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden