Ebastin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ebastin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Ebastin Apofri
  • Ebastin Orifarm
  • Kestine.

Vad är ebastin?

Ebastin används mot allergi, till exempel vid pollenallergi och pälsdjursallergi. Läkemedlet kan också användas när du har klåda och utslag efter myggbett.

Ebastin lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Läkemedlet lindrar även hudreaktionerna vid nässelutslag då du får klåda, hudrodnad och svullnader.

Ebastin tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer.

I vilka former finns ebastin?

Ebastin finns som tabletter i styrkorna 10 och 20 milligram och smälttabletter (munsönderfallande tabletter) i styrkan 10 milligram.

Läkemedlet är receptbelagt. Vissa förpackningar av tabletterna kan köpas receptfritt för vuxna och ungdomar över 12 år.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva, klåda och nässelutslag. Det verksamma ämnet i läkemedlet blockerar effekterna av histamin. Då lindras besvären.

De allergiska besvären blir oftast bättre inom en timme efter att du har tagit läkemedlet, och effekten varar i 24 timmar.

Hur tar jag ebastin?

Svälj tabletten med lite vatten.

Frystorkade tabletter lägger du på tungan, där den snabbt löses upp i saliven, och sedan sväljes. Du behöver inte dricka vatten efteråt.

Frystorkade tabletter går lätt sönder. Tryck därför inte tabletten genom folien utan trycka upp den enligt anvisningen i informationsbladet som medföljer förpackningen.

Det kan vara bra att börja behandlingen mot allergiska besvär lite innan du utsätts för det du är allergisk mot. Om du är allergisk mot pollen kan du följa pollenrapporten för att få veta när det är dags att börja ta läkemedlet. Om du är allergisk mot pälsdjur bör du ta läkemedlet en timme innan du träffar pälsdjur.

Om du använder läkemedlet mot klåda som orsakas av myggbett, får du bäst effekt om tabletten tas innan du har blivit myggbiten. Personer som är extra känsliga för myggbett får störst effekt. Effekten på klåda varar mindre än 2 timmar, därför hjälper inte läkemedlet mot den senare fasen av klåda som du får efter myggbett.

Behandlingen behöver ofta pågå så länge du har besvär.

Kontakta läkare om besvären inte blir bättre inom två veckor.

Tabletterna är känsliga för ljus och ska därför förvaras i sin ytterkartong.

Frystorkade tabletter är känsliga för fukt och ljus och ska därför förvaras i folieförpackningen tills de ska användas.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dos vid lättare allergiska symtom för vuxna och barn över 12 år är 1 tablett i styrkan 10 milligram en gång om dagen. Det är bra att ta läkemedlet på morgonen i samband med frukost. Vid svårare besvär kan dosen ökas till 20 milligram per dag.

Att tänka på när du tar ebastin

Om du har dåligt fungerande lever ska du rådgöra med läkare innan du tar läkemedlet.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Du bör inte ta ebastin tillsammans med:

  • läkemedel mot tuberkulos som innehåller rifampicin
  • läkemedel mot svampinfektioner som innehåller itrakonazol eller ketokonazol
  • antibiotika som innehåller erytromycin
  • medel som innehåller johannesört.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Andra antihistaminer

Det finns andra läkemedel som innehåller antihistamin. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller antihistamin, eftersom du då kan få i dig för mycket. De verksamma ämnena cetirizin, loratadin och desloratadin är exempel på antihistaminer som finns i tabletter. 

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden