Duroferon

Läkemedelsinformation

Duroferon är ett läkemedel som innehåller järn. Det används vid den typ av blodbrist som kallas järnbristanemi. Läkemedlet används även för att förebygga järnbrist hos blodgivare och gravida kvinnor. Det verksamma ämnet är järnsulfat.

Duroferon finns som långverkande tabletter, så kallade depåtabletter. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Så här fungerar läkemedlet

Järn är ett mineralämne som är nödvändigt för kroppen och som du normalt får i dig genom maten. Kroppen behöver framför allt järn för att bilda hemoglobin (Hb). Hemoglobin är ett ämne som finns i de röda blodkropparna och som fångar upp och transporterar syre från lungorna ut till alla delar av kroppen. Kroppen har extra förråd av järn. Om kroppen får för lite järn används först dessa förråd för tillverkningen av hemoglobin. Om detta inte räcker och halten hemoglobin i blodet blir för låg, uppstår blodbrist.

En orsak till järnbristanemi kan vara blodförlust, till exempel genom menstruationer eller blodgivning. Andra orsaker kan vara att du inte får i dig tillräckligt med järn genom maten eller att du har en sjukdom som gör att kroppen inte kan ta upp järnet så bra. Under senare delen av graviditeten behöver det växande fostret mer järn än vad moderns reserver räcker till.

Behandlingen behöver ofta pågå i flera månader för att blodvärdet ska bli normalt igen och kroppens förråd av järn ska fyllas på.

Hur tar jag läkemedlet?

Använd bara järnmedicin när det är säkert att du har behov av tillskott eftersom för mycket järn kan vara skadligt.

Depåtabletterna måste sväljas hela. Orsaken är att järnet ska lösa sig långsamt i kroppen och verka under lång tid. På så sätt blir effekten bättre och risken för biverkningar minskar.

Järn kan irritera matstrupen. Du ska därför svälja tabletterna med minst ett halvt glas vätska och sitta eller stå upp när du tar dem.

Kroppen tar lättare upp järn om du tar tabletterna tillsammans med c-vitaminrika frukter, juice och grönsaker eller kött och fisk. Däremot är det bra att undvika dricka stora mängder mjölk, cola-drycker, te eller kaffe ihop med tabletterna eftersom dessa drycker försvårar för kroppen att ta upp järnet.

Tabletterna bör förvaras i originalförpackningen eftersom de är känsliga för fukt.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dos vid blodbrist är 1 tablett morgon och kväll för vuxna. Vid förebyggande behandling under graviditet och efter blodgivning tar du vanligen 1 tablett om dagen.

Om du har glömt att ta en dos

Om du har glömt att ta läkemedlet vid den tidpunkt du brukar ta det, går det bra att ta dosen senare under dagen. Har du helt glömt att ta läkemedlet en dag fortsätter du som vanligt nästa dag. Ta inte någon extra dos.

Viktigt

Läkemedel som innehåller järn kan orsaka förgiftning hos små barn. Därför måste du vara noga med att förvara tabletterna utom räckhåll för barn.

Använd inte läkemedlet om du har svårt att svälja.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Ta inte järnmedicin tillsammans med vissa antibiotika. Det gäller dels antibiotika som tillhör gruppen kinoloner, till exempel de som innehåller ciprofloxacin eller norfloxacin. Om du måste ta båda läkemedelen ska Duroferon tas minst två timmar efter kinoloner. Det gäller även antibiotika som tillhör gruppen tetracykliner. Läkemedel som innehåller doxycyklin ska man inte kombinera med järn. Om du tar läkemedel som innehåller lymecyklin, tetracyklin eller oxitetracyklin ska Duroferon tas tre timmar före eller två timmar efter.

Ta inte Duroferon samtidigt som du tar läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, så kallade antacida, till exempel Novalucol och Rennie. Detsamma gäller läkemedel som innehåller alginsyra, till exempel Gaviscon. Dessa läkemedel kan tas minst två timmar före eller efter Duroferon. Om du tar dem samtidigt eller med för litet mellanrum försämras upptaget av järn i kroppen.

Biverkningar

En del personer som använder järnmedicin kan till exempel må illa, få ont i magen, förstoppning eller diarré. Vissa kan få mörkare avföring av läkemedlet.

Magbesvär kan minska om du tar läkemedlet tillsammans med mat. Om biverkningarna är besvärande kan eventuellt dosen minskas.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid och när du ammar.

Andra läkemedel som innehåller järn

Det finns andra läkemedel som innehåller järn. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket av ämnet. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller järn är Niferex.

Järn ingår även i lägre doser i många så kallade multivitaminpreparat tillsammans med andra mineraler och vitaminer.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden