Differin

Läkemedelsinformation

Differin är ett läkemedel mot akne. Det verksamma ämnet är adapalen.

Recept och högkostnadsskydd

Differin finns som kräm och gel. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

När du har akne blir talgkörtlar under huden inflammerade och talgkörtlarnas öppning till huden proppas igen. Det verksamma ämnet, adapalen, motverkar inflammationen i huden och minskar antalet pormaskar genom att motverka de celler som bygger upp pormaskar.

Det kan dröja cirka en månad innan du märker en tydlig förbättring. I början av behandlingen kan aknen förvärras.

Hur använder jag Differin?

Stryk läkemedlet i ett tunt lager på ren och torr hud.

Läkemedlet ska förvaras i rumstemperatur. Om du förvarar den i kylen förändras både konsistensen och färgen.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering är att smörja en gång om dagen, innan du går och lägger dig.

Viktigt

Krämen eller gelen får inte komma i kontakt med ögon, mun, näsborrar eller slemhinnor. Om du av misstag skulle få läkemedlet i ögonen ska du omedelbart skölja med varmt vatten. Får du läkemedlet i munnen eller i näsan är det också bra att skölja med vatten.

Använd inte Differin på eksem, på utslag runt munnen eller på skadad hud, till exempel sår. Du ska inte heller använda läkemedlet vid hudsjukdomen rosacea.

Differin gör huden tunnare och extra känslig. Du ska därför inte sola när du använder läkemedlet. Du ska heller inte sola dagen innan du påbörjar behandlingen eller dagen efter du har avslutat behandlingen. Detta gäller även solning i solarier. Om du vistas i solen kan du skydda behandlade hudområden med solskyddsmedel eller täckande kläder.

Du får inte bättre verkan om du använder för mycket gel eller kräm. Då kan du istället få besvär av att huden fjällar och rodnar.

Om du använder andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Differin och läkemedel mot akne som innehåller bensoylperoxid, till exempel Basiron AC, kan påverka varandra så att effekten blir sämre. De ska inte användas vid samma tillfälle, men bensoylperoxid kan användas på morgonen om Differin används på kvällen.

Biverkningar

En del personer kan få klåda eller en brännande känsla på huden när krämen eller gelen strukits på. Huden kan rodna eller bli torr och fjälla. Besvären kommer för det mesta under den första månaden och blir sedan bättre.

Om huden blir irriterad kan du pröva att inte smörja på Differin så ofta, eller göra ett tillfälligt uppehåll med behandlingen.

Graviditet och amning

Du ska inte använda läkemedlet när du är gravid eller planerar att bli gravid. 

Du kan använda läkemedlet när du ammar. Barn som ammas bör inte komma i kontakt med behandlad hud.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller adapalen. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne eftersom dosen då kan bli för hög. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller adapalen är Epiduo, som även innehåller bensoylperoxid. I Epiduo ingår ett ämne som gör att de båda verksamma ämnena kan kombineras utan att påverka varandra.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden