Diane

Läkemedelsinformation

Diane är ett läkemedel mot akne. Det används av kvinnor som har långvarig och svårbehandlad akne med så kallad seborré, det vill säga mycket fet hy och fett hår som beror på att det kommer mycket talg från hudens talgkörtlar.

Läkemedlet innehåller de två hormonerna cyproteronacetat och etinylestradiol.

Så här fungerar läkemedlet

Alla kvinnor har manligt könshormon naturligt i kroppen. Akne med seborré beror på att talgkörtlarna påverkas av det manliga könshormonet och bildar mer talg. Cyproteronacetat dämpar effekten av det manliga könshormonet och minskar på så sätt talgkörtelproduktionen.

Det krävs ofta tre till fyra månaders behandling för att aknen och seborrén ska förbättras.

Cyproteronacetat har även gestagen effekt. Det betyder att det verkar på samma sätt som gestagent hormon i p-piller. Diane innehåller även etinylestradiol, som är ett östrogent hormon, för att du inte ska få oregelbundna mensblödningar av cyproteronacetat.

Diane har samma egenskaper som så kallade kombinerade p-piller, men du dska inte använda läkemedlet enbart för att förhindra graviditet. Men om du behandlas med Diane mot akne, ska du inte använda andra preventivmedel innehållande hormoner samtidigt. Diane skyddar mot graviditet lika bra som vanliga p-piller.

Hur tar jag läkemedlet?

Diane finns som tabletter och är receptbelagt.

En tablettkarta innehåller 21 tabletter. Alla tabletter innehåller lika mycket hormon.

Ta en tablett varje dag tills tablettkartan är slut. Därefter gör du ett uppehåll i sju dagar innan du börjar på nästa karta. Du kommer då att ta den första tabletten i varje karta på samma veckodag.

Du kan börja behandlingen när som helst under menscykeln om du är säker på att du inte är gravid. Om du börjar på mensens första dag har du skydd mot graviditet från och med den första dagen. Om du börjar vid någon anna tidpunkt under menscykeln behöver du använda kondom de första sju dagarna.

För att resultatet av behandlingen ska bli så bra som möjligt, och för att få fullt skydd mot graviditet om du vill ha det, ska du ta tabletterna regelbundet vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Det är bra att försöka ta tabletten i samband med någon daglig rutin, till exempel när du borstar tänderna på morgonen.

Under uppehållet får du oftast en mensliknande blödning. Mensen kan utebli utan att du är gravid och du fortsätter då att ta tabletterna som vanligt. För säkerhets skull bör du göra ett graviditetstest om mensen har uteblivit två månader i rad.

Det är vanligt att behandlingen fortsätter i tre till fyra månader efter att aknen har läkt, och den kan upprepas om besvären återkommer.

Om du glömt eller missat en tablett

Ta en glömd tablett så snart du upptäcker det och ta sedan nästa tablett vid den vanliga tidpunkten. Det kan innebära att du tar två tabletter på samma dag.

Skyddet mot graviditet kan ha minskat om det har gått mer än 36 timmar sedan du tog den senaste hormontabletten, det vill säga mer än 12 timmars försening.

Viktigt

Använd inte Diane om du har haft en blodpropp eller har ökad risk att få blodpropp, till exempel om en nära släkting har haft blodpropp.

Du ska inte heller använda läkemedlet om du har eller har haft bröstcancer, underlivscancer, leversjukdom, eller blödningar från underlivet som du inte vet orsaken till. Detsamma gäller om du har migrän med aura eller en sjukdom som påverkar blodets förmåga att levra sig.

Berätta för läkaren om du har en kronisk sjukdom, till exempel diabetes eller epilepsi, innan du börjar med p-piller.

Det osäkert om hormonerna hinner tas upp av kroppen om du kräks eller har diarré. Då kan skyddet mot graviditet minska. Du bör då även använda annat skydd, till exempel kondom, under den kommande veckan.

Avbryt behandlingen och kontakta läkare om något av följande inträffar:

 • Du får svår huvudvärk som du inte känner igen, eller du får ofta huvudvärk.
 • Du får plötsliga synförändringar.
 • Du får kraftig klåda på kroppen.
 • Du får gulaktig färg på huden eller ögonvitorna.
 • Du tror att du kan ha fått en blodpropp, till exempel om benet plötslig svullnar upp och gör ont.
 • Du får en allvarlig depression.
 • Du får mycket ont i magen.
 • Du har epilepsi och anfallen ökar.

Män ska inte använda Diane.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Använd inte preventivmedel som innehåller hormoner samtidigt som du tar Diane, eftersom du då kan få för höga doser av hormoner. Eftersom Diane skyddar mot graviditet behöver du inte använda preventivmedel under behandlingen mot akne.

Effekten av kombinerade p-piller kan minska mycket eller utebli helt om du samtidigt använder följande läkemedel:

 • Vissa läkemedel mot tuberkulos, till exempel rifampicin eller rifabutin som finns i bland annat Rimactan och Ansatipin.
 • Vissa läkemedel mot epilepsi som fenobarbital, fenytoin och karbamazepin som finns i till exempel Fenemal, Epanutin och Tegretol.
 • Vissa läkemedel mot hiv-infektion, till exempel ritonavir som finns i bland annat Norvir och efavirenz som finns i bland annat Stocrin.
 • Medel som innehåller johannesört.

Biverkningar

I början av behandlingen kan du få småblödningar, illamående, huvudvärk och spända bröst. Besvären är oftast lindriga och brukar försvinna efter två till fyra månader. Kontakta läkare om du får rikliga och långvariga blödningar mellan mensblödningarna.

En del som tar läkemedlet kan få till exempel viktförändringar eller nedstämdhet. Vissa kan få mellanblödningar eller minskad sexlust.

Graviditet och amning

Använd inte läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas. Sluta ta Diane och rådgör med läkare om du blir gravid.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar.

Andra liknande läkemedel

Det finns ett annat läkemedel, Zyrona, som innehåller samma verksamma ämnen som Diane. Läkemedlen Androcur och Cyproteron innehåller cyproteronacetat. Det finns också så kallade kombinerade p-piller som innehåller etinylestradiol och ett annat hormon som liknar cyproteronacetat. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller liknande verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för höga doser hormon.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden