Depo-Provera

Läkemedelsinformation

Depo-Provera är ett långtidsverkande preventivmedel som du får som en spruta, och kallas därför p-spruta. Depo-Provera används ibland även för behandling av olika gynekologiska sjukdomar.

Läkemedlet innehåller hormonet medroxiprogesteron. Det är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort hormon, som verkar på ungefär samma sätt som ett av kroppens egna könshormoner, gulkroppshormon.

Så här fungerar läkemedlet

P-sprutan skyddar mot graviditet genom att förhindra ägglossning. Den påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg får svårare att fästa och utvecklas där. Sekretet i livmoderhalsen blir också tjockare. Det gör det svårt för spermierna att ta sig upp genom livmoderhalsen till livmodern. Ofta påverkas slemhinnan så mycket att mensen uteblir helt.

P-sprutan skyddar mot graviditet i tre månader.

När du har avslutat en behandling med p-spruta dröjer det en tid innan ägglossning och mens kommer igång igen. Det innebär att det också dröjer en tid innan du kan bli gravid. Det är olika från person till person, men ofta kommer ägglossningen igång sex till åtta månader efter den sista sprutan.

Hur får jag p-sprutan?

Depo-Provera finns som så kallad injektionsvätska och är receptbelagd. Du får sprutan av sjukvårdspersonal, oftast en barnmorska på en mödravårdscentral.

Depo-Provera sprutas in djupt i en muskel var tredje månad. Om du får den första sprutan under mensens första tre dagar, ger den skydd från och med första dagen. Om du får den vid något annat tillfälle under menscykeln måste du först försäkra dig om att du inte är gravid och använda kondom de första sju dagarna.

Viktigt

Använd inte p-spruta om du har eller har haft blödningar från underlivet som du inte vet orsaken till. Då bör blödningarna utredas först. Du bör också undvika läkemedlet om du har en leversjukdom.

Alla preventivmedel som innehåller hormoner kan påverka humöret, men det är olika från person till person. Om du har känt dig nedstämd när du har använt andra preventivmedel som innehåller hormoner bör du inte använda p-spruta.

Den första tiden med p-spruta är det vanligt att få oregelbundna mensblödningar. Efter en tids behandling kan mensen utebli helt. Kontakta läkare om du inte har haft några blödningar under en längre tid och plötsligt får en riklig och långvarig blödning.

Det finns en liten risk för att få benskörhet om du använder p-spruta under lång tid eftersom bentätheten kan påverkas av behandlingen. Om du är under 19 år eller över 45 år bör du därför inte använda Depo-Provera. Om du är mellan 19 och 45 år kan du använda Depo-Provera utan begränsning. I de fall där minskad bentäthet har uppstått så har den blivit normal igen efter avslutad  behandling.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan till exempel uppleva nedstämdhet, påverkan på sexlusten, oro, sömnlöshet eller kraftlöshet. Några kan må illa, få ont i magen eller gå upp i vikt. Vissa kan få spända bröst eller huvudvärk.

Under de första behandlingsperioderna är det vanligt att få oregelbundna blödningar. Men oftast minskar blödningarna, och efter tre till fyra sprutor är ungefär hälften av de som tar p-spruta helt utan blödningar.

Eftersom utebliven mens är så vanligt behöver du vanligtvis inte göra ett graviditetstest om mensblödningarna upphör efter en tids behandling.

Graviditet och amning

Använd inte Depo-Provera under graviditet även om hormonet i p-sprutan inte innebär någon risk för fostret. Om du blir gravid när du behandlas med p-spruta bör behandlingen avbrytas om du vill fullfölja graviditeten.

Du  kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Det är ytterst osannolikt att barnet påverkas.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden