Central venkateter

Det finns olika typer av centrala venkatetrar, så kallade CVK. En central venkateter är en tunn plastslang som förs in i ett av kroppens större blodkärl på halsen eller under nyckelbenet. Genom slangen kan du få läkemedel, dropp och lämna blodprover utan att behöva bli stucken i armarna eller på händerna. CVK:n dras ut när du inte behöver den längre.

Det finns olika centrala venkatetrar: korttids- och långtids-CVK. En korttids-CVK används för en kortare behandling och kan sitta upp till någon månad. En långtids-CVK opereras fast och den kan du ha ett år eller längre.

En annan typ av CVK kallas perifert inlagd central venkateter eller PICC. Det är en tunn plastslang som förs in i ett av kroppens större blodkärl via ett mindre kärl på överarmen.

Förberedelser

Korttids-CVK: Det räcker med att du duschar med tvål och tvättar håret med vanligt schampo före CVK-inläggningen.

Långtids-CVK : Du bör tvätta dig med vatten och en speciell tvål, eller med ett bakteriedödande medel kvällen före CVK-inläggningen. Samma kväll är det också viktigt att du tar på dig rena kläder och bäddar sängen med rena lakan. Morgonen efter tvättar du dig med en speciell tvål, eller med ett bakteriedödande medel. Du ska även tvätta håret med samma bakteridödande medel. Efter sista duschen tar du på dig rena kläder.

Det varierar hur lång tid innan CVK-inläggningen som du ska avstå från att äta och dricka. Du får instruktioner om hur du ska göra från mottagningen som samordnar din CVK-inläggning. I vissa utvalda fall får du en antibiotikatablett innan CVK-inläggningen, men inte alltid. Detta eftersom infektionsrisken ofta är väldigt låg.

Du kan få en smärtstillande tablett före inläggningen så att du har mindre ont efteråt. Det är vanligt att känna oro inför CVK-inläggningen och om du vill kan du även få en avslappnande och rogivande tablett

Så går CVK-inläggningen till

En central venkateter läggs in på sjukhus. Innan inläggningen kopplas EKG som mäter hjärtats rytm och aktivitet och du får en klämma på fingret som mäter syresättningen. Området där CVK:n ska läggas in tvättas med hudsprit, vilket kan kännas kallt. För att skydda det tvättade området täcks du med operationsdukar.

Via ett hudstick förs slangen in i kärlet. Innan sticket får du lokalbedövning i huden vilket kan svida och sticka under kort period. Vid behov kan du även få lugnande och smärtstillande medicin i samband med inläggningen av CVK:n. Efter att bedövningen har börjat verka gör det inte ont, men det är vanligt att du ändå känner när någon rör det bedövade området. 

En sjuksköterska finns med under hela inläggningsproceduren för att kontrollera att du mår bra och inte har ont. Bedövning och inläggning tar oftast mindre än en timme. 

Barn som ska få en CVK sövs oftast före inläggningen. En förälder eller annan närstående får alltid följa med in i operationssalen och vara med tills barnet somnar.

Hur mår jag efteråt?

Efter CVK-inläggningen får du oftast komma tillbaka till avdelningen direkt. Ibland kan du få stanna en stund på uppvakningsavdelningen.  På vårdavdelningen eller uppvaksavdelningen kontrolleras insticksstället, din puls, andning och ditt blodtryck. Innan du kommer upp till avdelningen eller går hem görs en kontrollröntgen. Du kan oftast åka hem samma dag. Efter CVK-inläggningen kan du äta och dricka som vanligt. De första dagarna efter inläggningen kan du känna ett visst obehag från CVK:n, men det brukar försvinna. 

Att ha en CVK

Förbandet på CVK:n behöver bytas när det släpper från huden till exempel på grund av blod eller svettsutsöndring. Annars räcker det med byte en gång per vecka. Det kan du få hjälp med på en vårdcentral eller på sjukhuset.

En långtids-CVK växer fast på ungefär fyra veckor. Då tas stygnen bort eller ramlar bort av sig själva. Efter det behöver du inget förband längre, inte ens när du duschar.

Om du har en korttids-CVK ska stygnen sitta kvar så länge CVK:n finns kvar. Täck CVK:n med ett extra förband när du duschar.

Det är bra om du själv kan titta till CVK:n och huden runt slangen dagligen.

För att luft inte ska komma in i slangen ska du ligga ner varje gång sjuksköterskan sätter dropp eller tar ett blodprov genom CVK:n.

Komplikationer

Det är ovanligt, men om du har en CVK kan du få komplikationer, till exempel infektioner eller en blodpropp. Du ska alltid kontakta vården om något av följande händer: 

  • Du får feber eller känner dig sjuk.
  • Du blir svullen eller röd där CVK:n sitter.
  • Du får svårt att andas eller får ont i bröstet.
  • Du får ont när CVK:n används.
  • Du blir svullen på halsen eller i armen, speciellt på den sidan där CVK:n är inlagd.

Kontakta en vårdcentral om du har några frågor eller problem med CVK:n.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen. 

Du har rätt att förstå

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få information utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro. Om du inte talar svenska eller har en hörselnedsättning kan du ha rätt att få hjälp av en tolk.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden