Cefadroxil

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet cefadroxil finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Cefadroxil Mylan
  • Cefadroxil Sandoz
  • Cefamox löslig.

Vad är cefadroxil?

Cefadroxil är bakteriedödande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas cefalosporiner. Cefalosporiner är närbesläktade med penicilliner och har effekt på flera olika slags bakterier.

Cefadroxil används vid urinvägsinfektioner och ytliga och djupa infektioner i huden. Läkemedlet kan också användas för att behandla streptokockinfektioner i halsen när vanligt penicillin inte har hjälpt. Ibland kan cefadroxil även användas vid andra luftvägsinfektioner.

Så här fungerar cefadroxil

Cefadroxil förhindrar att bakteriernas cellväggar byggs upp, vilket innebär att bakterien dör.

Du bör känna dig bättre inom tre dygn. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns cefadroxil?

Cefadroxil finns som kapslar, tabletter, lösliga tabletter och i flytande form, en så kallad suspension som du sväljer. Läkemedlet är receptbelagt.

Hur använder jag cefadroxil?

Du bör ta cefadroxil tillsammans med en måltid för att minska risken för illamående.

Alkohol påverkar inte effekten av läkemedlet.

Kapslar

Svälj kapslarna hela tillsammans med minst ett halvt glas vatten. Du ska helst inte öppna kapslarna eftersom det då finns risk för att du inte får i dig hela dosen.

Tabletter

Svälj tabletterna hela eller delade tillsammans med minst ett halvt glas vatten.

Lösliga tabletter

Tabletterna ska lösas upp i vatten eller annan kall dryck. Lägg en tablett i högst ett halvt glas vätska och rör om tills tabletten lösts upp. Du kan även krossa och blanda tabletten i lite fil, yoghurt eller kräm.

Förvara tabletterna i originalförpackningen så att de inte skadas av fukt.

Suspension

Skaka flaskan innan du tar en dos. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet. Flaskan kan förvaras i rumstemperatur eller kylskåp och är hållbar i 14 dagar.

Suspensionen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

När du ger läkemedlet till barn

Det kan kan vara svårt att ge läkemedlet till barn. De kan till exempel tycka illa om smaken. Det är oftast inte bra att blanda läkemedlet i välling eller annan dryck som barnet får ofta, eftersom barnet kan få avsmak för drycken. Det är inte heller bra att blanda ut läkemedlet i stora mängder vätska eller mat, eftersom det då finns en risk för att barnet inte får i sig hela dosen.

Flytande läkemedel 

Låt små barn sitta eller halvligga i knät. Använd en doseringsspruta. Spruta sedan ganska långsamt in genom barnets mungipa mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få läkemedlet i luftstrupen.

Från ettårsåldern kan du prova doseringssked. Risken för att barnet spottar ut läkemedlet minskar om du för skeden långt in i munnen.

Tabletter

Ge tabletten tillsammans med till exempel lite sylt eller banan om barnet har svårt att svälja den. Vissa tabletter kan du krossa och ge med lite sylt för att dölja smaken. Ett glas vatten efteråt hjälper till att skölja ner tabletten.

Läs mer om att ge läkemedel till barn.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Dos och behandlingstid beror på vilken infektion du behandlas för. Det är vanligt att ta läkemedlet två gånger om dagen.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Att tänka på när du använder cefadroxil

Du ska inte använda cefalosporiner om du är överkänslig mot antibiotikagruppen penicilliner eftersom grupperna är närbesläktade. Berätta alltid för läkaren om du har reagerat mot något läkemedel tidigare.

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär som illamående, magsmärtor och lös avföring. Vissa kan få hudutslag.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

När du behandlas med antibiotika påverkas den normala bakteriefloran i underlivet. Det kan ibland orsaka en svampinfektion hos kvinnor. Symtomen är bland annat klåda, rodnad och en vitaktig flytning.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar. Cefadroxil passerar i mycket låg grad över i modersmjölken. Får barnet diarré, hudutslag eller irritation i munnen bör du avbryta amningen och kontakta läkare.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden