Canoderm

Läkemedelsinformation

Canoderm är ett läkemedel som används mot torr hud och för att förebygga återfall av atopiskt eksem.

Det verksamma ämnet är karbamid.

Recept och högkostnadsskydd

Canoderm finns som kräm och kutan emulsion. Kutan betyder att den ska användas på huden. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet när det skrivs ut på recept. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

För att huden ska vara mjuk och smidig behöver den innehålla en viss mängd vatten och fett. Fettet behövs för att skydda huden mot till exempel tvål och diskmedel. Om du har för lite fett i huden blir den mindre mjuk och smidig och vattenhalten sjunker. Om du har för lite vatten i huden kan du få torr hud, bli narig och lätt få sprickor i huden.

Det verksamma ämnet, karbamid, binder vatten i huden så att torr hud blir mer normal. Canoderm innehåller även andra ämnen, bland annat fett som gör huden mjuk och smidig.

Krämen innehåller 5 procent karbamid och 22 procent fett.

Emulsionen innehåller 5 procent karbamid och 20 procent fett. Konsistensen på en emulsion är ungefär som en vanlig hudlotion.

Hur använder jag Canoderm?

Smörj in så mycket kräm eller emulsion som huden suger åt sig utan att huden känns kladdig.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Smörj vid behov, gärna flera gånger om dagen.

Du ska alltid smörja in huden när du varit i kontakt med vatten. Om du har duschat eller badat bör du smörja inom några minuter, då det fortfarande finns fuktighet kvar i huden.

Biverkningar

Hos en del personer kan det till exempel svida eller kännas varmt i huden, särskilt i början av behandlingen. Små barn är extra känsliga. Besvären går oftast över när efter en tids användning.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid eller ammar.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller karbamid. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller karbamid är:

  • Calmuril, som även innehåller mjölksyra som binder fukt i huden
  • Fenuril, som även innehåller natriumklorid som binder fukt i huden.
  • Karbasal, som även innehåller natriumklorid som binder fukt i huden.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden