Canesten

Läkemedelsinformation

Canesten är ett läkemedel mot svampinfektioner på könsorganen och huden, till exempel fotsvamp.

Det verksamma ämnet är klotrimazol.

Recept och högkostnadsskydd

Canesten finns som kräm, slidkräm och slidtabletter i styrkan 500 milligram. Det finns också kombinationsförpackningar som innehåller både slidkräm och slidtabletter. Då finns tabletterna i två olika styrkor, 200 och 500 milligram. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet när det skrivs ut på recept. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Det verksamma ämnet angriper svampcellernas vägg så att de antingen dör eller inte kan fortsätta växa.

Vid svamp i underlivet kan du behöva använda Canesten både i slidan och på blygdläppar och klitoris. Slidtabletterna innehåller mjölksyra som kan hjälpa till att återställa den normala bakteriefloran i slidan.

Effekten av Canesten brukar märkas efter en kort tid eftersom läkemedlet har en lindrande effekt, framför allt på klåda. Det brukar ta två till tre dagar innan en tydlig förbättring märks.

Hur tar jag läkemedlet?

För in slidtabletten så djupt som möjligt i slidan med ett finger eller med hjälp av en särskild införare, applikator, som följer med förpackningen. Du kan använda engångshandskar när du för in vaginaltabletten med ett finger. Om du är gravid ska du inte använda applikatorn eftersom det finns en risk för att skada de känsliga slemhinnorna.

Canesten slidkräm kan du smörja i underlivet och spruta in i slidan med hjälp av en applikator. Kasta applikatorn efter att du har använt den. Det följer med sex engångsapplikatorer i förpackningen.

Canesten kräm är precis likadan som slidkrämen, men i förpackningen finns ingen applikator. Krämen smörjs i ett tunt lager på det infekterade hudområdet. Vid behandling av fotsvamp är det viktigt att tvätta och torka noggrant mellan tårna innan krämen smörjs in.

När du smörjt på kräm eller slidkräm ska du tvätta händerna för att undvika att läkemedlet kommer i kontakt med ögonen.

Krämerna luktar inte och missfärgar inte underkläderna.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Doseringen av slidtabletter beror på vilken styrka du använder:

  • 200 milligram: 1 slidtablett en gång om dagen i 3 dagar
  • 500 milligram: 1 slidtablett som en engångsdos.

En vanlig dos av slidkrämen är en fylld applikator om dagen i 6 dagar.

Det tar ofta 2-3 dagar innan någon förbättring märks. Det gäller även om du tar engångsbehandlingen. Upprepa därför inte engångsbehandlingen nästa dag om du inte känner dig bättre direkt.

Om du samtidigt behandlar de yttre könsorganen med slidkräm behöver du smörja 2-3 gånger dagligen. Det är viktigt att fortsätta smörja i ytterligare 3 dagar efter att symtomen försvunnit så att infektionen läker ut helt och inte kommer tillbaka när du slutar med läkemedlet.

Vid hudinfektioner som fotsvamp smörjs det infekterade hudområdet 2 eller 3 gånger om dagen under 2-4 veckor. Använd cirka en halv centimeter av krämen till ett område som motsvarar en handflata. Fortsätt med behandlingen regelbundet hela denna tid även om symtomen försvinner tidigare så att infektionen läker ut helt och inte kommer tillbaka när du slutar med läkemedlet. 

Viktigt

Canesten ska inte användas av barn som är under 12 år. Barn som är 12-15 år ska kontakta läkare för att utesluta andra orsaker till symtomen innan läkemedlet används. Detsamma gäller kvinnor som är i eller har passerat klimakteriet vid användning av Canesten i underlivet. 

Du ska inte använda Canesten i underlivet när du har mens. Du kan börja behandlingen när mensen slutat.

Använd inte tampong, spermiedödande medel eller andra produkter som förs in i slidan när du använder Canesten i underlivet. Du bör inte heller använda kondom och pessar som är gjorda av latexgummi. Canesten innehåller fetter som kan göra att gummit lättare går sönder. Preventivmedlen kan användas efter du har avslutat behandlingen. Det finns latexfria kondomer.

Svampinfektioner i underlivet smittar sällan, så din partner behöver inte behandlas i förebyggande syfte. Men om din partner får symtom såsom klåda och rodnad ska hon eller han kontakta läkare för att få råd om behandling.

Om du behandlat dig i underlivet två gånger under ett halvår och får besvär igen ska du kontakta läkare för en undersökning och för att få råd om behandling. Om du använder svampmedel i underlivet alltför ofta och kanske utan att vara säker på att det verkligen rör sig om en svampinfektion, finns det risk för att du kan hamna i en ond cirkel där symtomen ständigt återkommer och förvärras. Sådana problem ska du diskutera med en läkare för att hitta andra alternativ till behandling.

Kontakta läkare om du får feber eller sår, blåsor eller smärtor i underlivet. Du ska också kontakta läkare om du får flytningar som är missfärgade, blodiga eller illaluktande.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av Canesten.

Graviditet och amning

Rådgör med din barnmorska eller läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid eller ammar.

Om du är gravid och använder Canesten i underlivet bör du välja slidtabletter och föra in dem med ett finger, eftersom applikatorn kan irritera livmoderhalsen.

Exempel på liknande läkemedel

Det finns inga andra läkemedel som innehåller klotrimazol. Däremot finns det andra läkemedel som innehåller liknande ämnen. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel med samma effekt eftersom du då kan få oönskade effekter och biverkningar. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på liknande läkemedel är Pevaryl och Pevaryl Depot.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden