Calma

Calma är ett läkemedel mot illamående och kräkningar vid åksjuka.

Läkemedlet tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer och det verksamma ämnet är dimenhydrinat. Calma finns som tuggummi och kan köpas receptfritt.

Så här fungerar läkemedlet

Vissa människor är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka med illamående och kräkningar. Det verksamma ämnet i läkemedlet, dimenhydrinat, gör att du blir mindre känslig för sådana rörelseförändringar. Dimenhydrinat kan verka lugnande och dämpande på olika hjärnfunktioner, till exempel områden i hjärnan som styr illamående och kräkningar.

Du kan ta Calma även om du redan har börjat må illa eftersom läkemedlet verkar snabbt.

Effekten varar i 3-6 timmar.

Hur tar jag läkemedlet?

Börja tugga tuggummit 15-30 minuter innan du påbörjar resan eller räknar med att bli åksjuk. Precis som vanliga tuggummin är Calma inte avsedda att sväljas.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Tugga 1 tuggummi i minst 10 minuter. Om det inte hjälper kan du ta 1 tuggummi till efter 30 minuter. Detta kan upprepas en gång till.

Ta inte mer än 4 tuggummin per dygn.

Calma ska inte användas av barn under 12 år.

Högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Att tänka på när du använder Calma

Använd inte Calma om du har porfyri eller glaukom, även kallat grön starr, med smal kammarvinkel. Du kan vanligen använda Calma om du har astma, men du ska inte använda läkemedlet under ett astmaanfall. Om du känner dig osäker bör du rådgöra med en läkare innan du använder Calma.

Om du har prostataförstoring eller förträngning i urinröret ska du prata med en läkare innan du använder Calma.

Var försiktig med alkohol när du använder Calma. Alkohol kan förstärka den dåsighet som läkemedlet kan ge.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Du bör inte använda lugnande och ångestdämpande läkemedel och sömntabletter samtidigt med Calma. Det finns risk för att dessa läkemedel förstärker den dåsighet som Calma kan ge.

Du bör inte ta Calma om du använder:

  • Vissa läkemedel mot Parkinsons sjukdom och depression, till exempel så kallade MAO-hämmare.
  • Vissa läkemedel mot bland annat högt blodtryck, som innehåller en så kallad betablockerare, till exempel atenolol och metoprolol.
  • Läkemedel som innehåller atropin, till exempel vissa ögondroppar.
  • Luftrörsvidgande läkemedel som innehåller ipratropiumbromid, till exempel Atrovent.

Biverkningar

En del personer kan bli trötta av läkemedlet. Vissa kan få domningskänsla i munnen, vilket beror på att det verksamma ämnet verkar bedövande. Detta är ofarligt och går över efter en stund.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Läkemedlet kan orsaka sammandragningar i livmodern och ska därför inte användas under de sista veckorna av graviditeten.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller dimenhydrinat. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden