Budesonid för näsan

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet budesonid och som används i näsan finns under olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Desonix
 • Livicort
 • Rhinocort Aqua
 • Rhinocort Turbuhaler.

Vad är budesonid?

Budesonid använd mot allergi, till exempel vid pollenallergi. Läkemedlet lindrar symtom som nästäppa, rinnsnuva, nysningar eller klåda i näsan. Den används också vid så kallad vasomotorisk rinit, ett tillstånd när du är överkänslig i näsan men inte har allergi.

Läkemedlet kan också användas vid polyper i näsan eller för att minska risken för att det ska bildas nya efter att du har opererat bort polyperna.

Budesonid tillhör läkemedelsgruppen glukokortikoider, i dagligt tal kortison. 

I vilka former finns budesonid?

Budesonid finns som nässprej i två olika styrkor, 32 mikrogram per dos och 64 mikrogram per dos. Den högre styrkan är receptbelagd. Den svagare styrkan kan köpas receptfritt för behandling av allergiska besvär, till exempel pollenallergi.

Budesonid finns också som pulver, så kallat nasalpulver som är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Det verksamma ämnet i läkemedlet dämpar inflammation och allergiska reaktioner i näsan. Det medför bland annat att nästäppa, rinnsnuva och nysningar minskar.

Full effekt brukar komma inom några dagar efter att man har börjat använda medicinen, men ibland kan det ta ett par veckor. En del personer kan känna lindring efter 5-7 timmar.

Hur använder jag budesonid?

Nässprej

Innan du använder en ny flaska med nässprej ska du spreja i luften några gånger, tills det blir en jämn dusch. Om det behövs snyt dig innan du sprejar. Flaskan ska hållas upprätt när du för in den i näsborren. Samtidigt som du sprejar ska du andas in lätt genom näsan.

Nasalpulver

Nasalpulver finns färdigladdat, till exempel i en Turbuhaler. När du använder nasalpulver är det viktigt att göra en kort, kraftig inandning genom näsan så att pulvret sprider sig ordentligt. Det är också viktigt att du inte andas ut i Turbuhalern, eftersom fukten från utandningsluften kan göra att pulvret klumpar ihop sig.

Läkemedlet följer med den luft som du andas in i näsan. Eftersom mängden av det verksamma ämnet i varje dos är mycket liten, kan det kännas som du inte får i dig något läkemedel.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Nässprej

Läkemedlet kan användas av barn över 6 år och vuxna.

En vanlig dosering för sprejen i styrkan 32 mikrogram per dos är 2 sprejningar morgon och kväll i varje näsborre. När besvären har minskat kan du prova att minska dosen till 2 sprejningar i varje näsborre på morgonen. Du kan även prova att minska dosen ytterligare till 1 sprejning i varje näsborre på morgonen. Använd inte sprejen mer än tre månader utan kontakt med läkare.

För sprejen i den högre styrkan, 64 mikrogram per dos, är en vanlig dos 2 sprayningar i varje näsborre på morgonen eller 1 sprayning i varje näsborre morgon och kväll.

Försök att använda den lägsta dosen som håller besvären borta.

Om du glömt att ta en dos ta nästa dos som vanligt.

Nasalpulver 

Läkemedlet kan användas av vuxna.

En vanlig dos för nasalpulvret är 2 doser i varje näsborre på morgonen.

Om du glömt att ta en dos ta nästa dos som vanligt.

När det bara finns 20 doser kvar kan du se ett rött band i det lilla fönstret på inhalatorn. När markeringen når fönstrets nedre kant är läkemedlet slut. Det ljud som hörs när du skakar förpackningen kommer inte från läkemedlet utan från ett torkmedel som finns i vredet.

Biverkningar

En del personer kan bli irriterade i näsan av läkemedlet. Andra kan få blodblandad snuva eller näsblod.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Andra läkemedel som innehåller kortison

Det finns andra läkemedel som innehåller kortison. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel inom denna läkemedelsgrupp, eftersom du då kan få i dig för mycket kortison. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Kortison finns även i många andra former av läkemedel, till exempel tabletter, läkemedel som du andas in och läkemedel som du smörjer på huden.

Exempel på läkemedel som används i näsan och som innehåller kortison är

 • Avamys
 • Flutide Nasal
 • Flutikason Teva
 • Mometason 
 • Mommox
 • Nasonex
 • Nasacort.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden