Brutet nyckelben

Nyckelbenet är ett ben som utgår från övre delen av bröstbenet och fäster på axeln. Det gör ont när du rör axeln och armen. De flesta nyckelbensbrott läker utan att man får några kvarstående besvär.

Ett brott på nyckelbenet kan till exempel orsakas av att du har ramlat eller fått ett slag eller kraftigt tryck mot nyckelbenet. Det kan också hända att spädbarns nyckelben bryts vid förlossningen.

På det ställe där nyckelbenet har läkt är det vanligt att det bildas en liten ofarlig knöl.

Symtom

Det är vanligt vid nyckelbensbrott att

  • du blir svullen över nyckelbenet
  • det gör ont när du känner på nyckelbenet
  • det gör ont när du rör axeln och armen.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har brutit nyckelbenet. Om det är stängt kan du vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Det brukar räcka med att du håller armen stilla i några veckor med hjälp av ett förband. Man brukar få hjälp med fysioterapi eller annan rörelseträning redan tidigt efter skadan. Ibland kan du behöva ta smärtstillande läkemedel de första dagarna. Du kan behöva genomgå en operation om brottet på nyckelbenet är mer komplicerat.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden