Betapred

Läkemedelsinformation

Betapred används vid olika typer av sjukdomar för att dämpa inflammation och påverka immunförsvaret. Läkemedlet används huvudsakligen under kort tid för att lindra symtomen vid till exempel astma, allergiska tillstånd och svårare reaktioner vid insektsstick. Läkemedlet används också vid krupp, även kallat falsk krupp.

Läkemedlet tillhör läkemedelsgruppen glukokortikoider, i dagligt tal kortison, och det verksamma ämnet är betametason.

Recept och högkostnadsskydd

Betapred finns som tabletter i styrkan 0,5 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Kortison har en kraftig inflammationsdämpande verkan och påverkar även immunförsvaret. I kroppen bildar binjurarna kortisol som sedan omvandlas till kortison. Det verksamma ämnet i läkemedlet fungerar på liknande sätt som kroppens eget kortisol.

Hur tar jag läkemedlet?

Läkemedlet är förpackat i en folieförpackning eller glasburk. Om du har en folieförpackning ska den klippas eller rivas upp, du ska inte trycka ut tabletterna ur förpackningen.

Tabletterna bör lösas upp i ett par matskedar vatten. Det tar en till två minuter innan tabletterna är helt upplösta. Tabletterna kan även tuggas sönder väl.

Tabletterna är känsliga för fukt och ljus. Därför ska tabletterna förvaras i originalförpackningen tills de ska användas.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Doseringen av läkemedlet varierar från person till person och beror på vilket tillstånd eller sjukdom du behandlas för.

Du kan få läkemedlet som en tillfällig kur under exempelvis 6 dagar eller som en engångsdos.

Vid krupp får barn som väger under 10 kilo en engångsdos på 8 tabletter och barn som väger över 10 kilo får 12 tabletter.

Viktigt

Om du får feber eller andra tecken på infektion bör du inte vänta för länge med att söka läkare, eftersom läkemedlet kan dölja symtom på infektioner.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Om du ska vaccinera dig bör du alltid tala om för läkaren att du behandlas med kortison. Det är särskilt viktigt vid behandling med höga doser.

Biverkningar

När du behandlas med kortison under kort tid, eller som engångsbehandling, är det ovanligt att du får biverkningar. Biverkningar kommer framför allt om du behandlas under en lång tid.

Graviditet och amning

Det är viktigt att du rådgör med din läkare om hur du ska använda läkemedlet om du blir gravid. Vid en akut situation kan du använda läkemedlet tillfälligt när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna. Men om du behöver använda läkemedlet mer än tillfälligt när du ammar bör du rådgöra med läkare.

Andra kortisontabletter

Det finns andra läkemedel som innehåller kortison. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma eller liknande verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på andra kortisontabletter är

  • Deltison
  • Medrol
  • Prednisolon.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden