Besvär efter förlossning

När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp ska ställa om sig efter graviditeten. Här kan du läsa om besvär som du kan få efter att du fött barn.

Att få lättare besvär de två första månaderna efter en förlossning är vanligt, men en del får komplikationer som behöver behandling.

Vad kan du göra själv efter förlossningen?

Så länge du har den blodiga flytningen som kallas avslag bör du

  • inte bada, men duscha går bra
  • använda kondom eller femidom om du har vaginalt samlag
  • använda bindor, istället för mensskydd som förs in i slidan, som tampong eller menskopp.

Om du har problem med såriga bröstvårtor, låt dem lufttorka när det är möjligt. Om du känner ett hårdare parti i bröstet, kanske också lite ömmande, kan det vara början till mjölkstockning. Stryk lätt över bröstet i riktning mot bröstvårtan, också om du ammar.

Prata gärna med andra om hur du mår, exempelvis andra som fött barn. Det kan hjälpa att höra hur andra har haft det.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Blödning efter förlossningen

Alla blöder från slidan efter en förlossning, både du som fött vaginalt och du som fött med kejsarsnitt. Blodet kommer från det sår som blir när moderkakan lossnar från livmoderväggen. Blödningen kallas avslag och det är vanligt att blöda i fyra till sex veckor. När du är aktiv och rör på dig kan det komma lite mer blod. Det är också vanligt att det kommer mer blod om du har legat stilla och sedan reser dig. Då kan det också komma blodklumpar.

Du kan även få större blödningar efter en förlossning, som behöver behandling. Den större blödningen kan bero på att livmodern inte drar ihop sig som den ska, eller att det finns rester av moderkakan inne i livmodern. Du kan behöva ett läkemedel som ger sammandragningar så att eventuella rester kommer ut. Om det finns rester kvar av moderkakan inuti livmodern kan de också behöva tas bort genom en skrapning.

Sök vård om du blöder mycket eller är orolig. Kontakta en barnmorskemottagning eller en vårdcentral. 

Om du blöder mer än första dygnet efter förlossningen, om det kommer många eller stora blodklumpar eller om du blöder igenom en normalstor binda inom en timme ska du söka vård på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning. Det kan vara svårt att avgöra hur mycket blod som kommer med avslaget. Ta gärna med de senaste bindorna i en påse, då är det lättare för läkaren att avgöra hur mycket blod som kommit.

Eftervärkar

Eftervärkar är när livmodern drar ihop sig till sin vanliga storlek. De flesta känner av eftervärkar även om det är inte känns lika mycket när du fött barn för första gången. Typiskt för eftervärkar är att de kommer i intervaller och känns som kramp eller mensvärk. Vid amning går det snabbare för livmodern att dra ihop sig, därför kan eftervärkarna kännas lite mer då.

Du kan själv försöka att andas igenom eftervärkarna och slappna av, så brukar smärtan lätta. 

Sök vård om smärtan inte går över. Om du samtidigt har feber och det gör ont när du trycker på livmodern ska du söka vård på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning.

Mjölkstockning

Problem med amning är vanligt. Om bröstet känns ömt och knöligt kanske du har fått mjölkstockning. Mjölkstockning beror på att mjölkgångar i bröstet täpps till av olika orsaker så att mjölken får svårt att komma ut. Besvären brukar komma plötsligt och du kan känna dig sjuk och få feber.

Även du som inte ammar kan få mjölkstockning innan brösten helt har slutat producera mjölk. Då kan du behöva massera eller handmjölka, även om det stimulerar mjölkproduktionen. Det är viktigt att det inte blir stopp i brösten. 

Du kan själv prova att amma oftare än vanligt. Stryk lätt med handen över det knöliga området mot bröstvårtan för att göra det lättare för mjölken att komma ut. Vila kan också kännas skönt.

Sök vård om det känns svårt och krångligt med brösten. Du kan få råd, hjälp och stöd på barnavårdscentralen, en amningsmottagning eller bb. Om du har feber och bröstet är svullet, rött och varmt ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Läs mer om mjölkstockning 

Bristningar och sår

Det är vanligt att få sår i slidan och mellangården under förlossningen. Det kan också hända att ändtarmens ringmuskel skadas, även om det är ovanligt. Om du får sår eller bristningar syr en barnmorska eller läkare ihop bristningarna direkt efter förlossningen. En del kan sedan få besvär efteråt. Det kan vara stygn som skaver eller släpper, infektion i sår, läckande avföring eller problem vid sex. 

Du kan själv minska risken för infektion. Duscha stället för att bada, använd kondom eller femidom om du har vaginalt samlag, och använd binda istället för tampong eller menskopp.  

Sök vård om du har besvär eller frågor om bristningar och sår. Ta kontakt med en vårdcentral eller barnmorskemottagning för att få hjälp.

Läs mer om Bristningar vid förlossning

Nedstämdhet och depression

Det är mycket vanligt att känna sig nedstämd och orolig efter en förlossning. Du kan ha svårt att koncentrera dig, vara ojämn i humöret och ha svårt att sova. Besvären brukar bli bättre efter en till två veckor. Men om besvären inte går över kan du ha fått en förlossningsdepression

Du kan själv må bättre om du får avlastning så att du kan sova ut, komma ut i friska luften, motionera och äta ordentligt. Det kan också underlätta att prata med någon som du känner förtroende för. Men ibland hjälper inte det och du kan behöva läkarhjälp, läkemedel, kurator eller psykolog. 

Sök vård om du känner dig nedstämd eller inte gläds åt barnet på det sätt som du hade hoppats. Kontakta barnmorskemottagningen för att få hjälp. Om du mår mycket dåligt ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Läs mer om förlossningsdepression

Blodbrist

Det är vanligt att få blodbrist under graviditet och förlossning. Då har du för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Blodbristen kan göra att du känner dig trött, yr eller mår dåligt eftersom kroppen inte får tillräckligt med syre. Då behöver du mer järn för att kroppen ska kunna tillverka röda blodkroppar.

Du kan själv äta mat som innehåller järn, exempelvis bönor, kött eller grovt bröd. Du kan också ta järntabletter. 

Sök vård på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning om du förlorat blod eller blöder mycket och samtidigt känner dig trött, yr eller mår dåligt. Du kan behöva få järnsprutor eller blodtransfusion.

Läs mer om blodbrist

Hemorrojder

Det är vanligt att få hemorrojder, både som gravid och efter en förlossning. Hemorrojder är när små kuddar av bindväv och blodkärl i ändtarmen blir förstorade. Det kan blöda, klia och svida runt ändtarmsöppningen. Det kan läcka slem eller avföring och du kan känna något som buktar ut vid ändtarmsöppningen. Hemorrojder läker ofta utan någon behandling.

Du kan själv äta fiberrik mat och dricka mycket väska. Tvätta eller duscha huden runt ändtarmsöppningen med ljummet vatten. Det finns också läkemedel som kan hjälpa.

Sök vård om hemorrojderna växer eller blir mycket smärtsamma.

Läs mer om hemorrojder 

Framfall

Efter en förlossning kan organen i underlivet sjunka ned och bilda ett framfall. Livmodern kan bukta fram i slidöppningen och det kan kännas tungt och skava. Du kan också få svårt att kissa och bajsa. Framfall efter förlossning blir ofta bra efter några månader. 

Du kan själv göra knipövningar om du har besvär. 

Sök vård på en vårdcentral eller en gynekologmottagning om du känner att någonting buktar ut som en bulle i slidöppningen och du har svårt att kissa eller bajsa. Har du mycket besvär finns det en speciell plastring som kan föras upp i slidan och lyfta upp framfallet. En barnmorska kan berätta mer. Några få kan behöva opereras.

Läs mer om framfall

Problem med avföring

Efter förlossningen kan du få olika problem med avföringen:

  • En del får avföringsinkontinens, det vill säga att det läcker ut bajs. Ibland kan besvären bero på att slutmuskeln har skadats i samband med förlossningen. 
  • Andra får problem med förstoppning. Det är särskilt vanligt om du äter järntabletter. 
  • Problemen kan också bero på ett framfall som gör det svårt att bajsa om ändtarmen buktar in mot slidan. En del måste trycka med fingrarna på slidväggen för att få ut bajset. Ofta går besvären över, men du kan också behöva behandling. 

Du kan själv äta lämplig kost, exempelvis fibrer. Det finns också läkemedel som kan hjälpa.

Sök vård om du får besvär som inte går över. Du kan få hjälp på en vårdcentral eller hos en läkare som utreder och behandlar tarmsjukdomar. Du kan också vända dig till en barnmorskemottagning eller till en gynekolog. 

Läs mer om avföringsinkontinens
Läs mer om förstoppning
Läs mer om framfall

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är vanligare de första två månaderna efter en förlossning än annars. Vanliga symtom är att det svider när du kissar och att du behöver kissa ofta. Du kan också känna dig frusen och trött. Får du dessutom ont i nedre delen av ryggen kan det betyda att infektionen nått njurarna, i så fall måste du söka vård direkt på en akutmottagning. 

Du kan själv lindra besvären genom att dricka mycket vätska och ta smärtstillande tabletter. Ofta går infektionen över av sig själv, men en del kan behöva behandling med antibiotika. 

Sök vård på en vårdcentral eller barnmorskemottagning om symtomen blir besvärliga. Om du får ont i nedre delen ryggen ska du snabbt söka vård på en akutmottagning.

Läs mer om urinvägsinfektion

Blodpropp

När du är gravid förändrar sig blodets koaguleringsförmåga, så att blodet lättare levrar sig. Det är ett skydd mot blödningar. Men det gör också att du har större risk att få blodpropp, även om det är ovanligt. Den förhöjda risken att få blodpropp sitter i ett par veckor efter förlossningen.

Du kan själv röra på dig så gott du kan, för att undvika blodproppar i benen. Om du sitter eller ligger stilla länge är det bra att använda stödstrumpor. 

Sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om ditt ben känns tungt och värker, vaden svullnar och blir varm och öm.

Läs mer om blodpropp i benen

Infektion i livmodern

Direkt efter förlossningen lossnar moderkakan från livmodern. Då blir det en såryta där en infektion kan bildas. Infektion i livmodern är ovanligt och behandlas med antibiotika.

Du kan själv minska risken för infektion. Duscha stället för att bada, använd kondom eller femidom om du har vaginalt samlag, och använd binda istället för tampong.  

Sök vård direkt på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning om du får ont i magen och feber. 

Läs mer om infektion i livmodern

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden