Benmärgsprov

Benmärgen finns inuti vissa delar av skelettet och i benmärgen bildas blodet. Ett benmärgsprov kan visa om du har blodbrist eller någon annan blodsjukdom. Ibland görs ett vävnadsprov samtidigt.

Förberedelser

Vuxna behöver inte förbereda sig på något sätt inför undersökningen.

Små barn blir ofta sövda med narkos för att de ska kunna ligga stilla när provet tas. Då ska barnet inte äta något sex timmar innan operationen. Fram till två timmar före operationen är det tillåtet att dricka genomskinliga vätskor som till exempel vatten, te eller saft. Däremot ska barnet inte dricka exempelvis välling, fil, mjölk eller andra ogenomskinliga drycker. 

Så går undersökningen till

Benmärgsprov tas oftast på baksidan av höftbenet. Du får ligga ner på en brits, på magen eller på sidan med uppdragna ben. Först tvättar läkaren huden där provet ska tas.  Sedan får du lokalbedövning, först i huden och sedan djupare ned mot benhinnan. Det kan svida en stund.

Benmärgsprovet tas med en nål. Nålen går in en halv centimeter i höftbenet och suger upp en liten mängd benmärg.  När benmärgen sugs ut kan det kännas obehagligt i några sekunder.

Ibland tar läkaren också ett vävnadsprov av benmärgen. Det heter biopsi. Det gör hen med en annan nål. När läkaren drar ut den följer en mycket liten bit av benmärgsvävnaden med. Det kan göra ont men smärtan går ofta över snabbt.

Celler som specialiserats och fått olika uppgifter bildar tillsammans med andra likadana celler en vävnad. På så vis bildas till exempel benmärgsceller benmärgen.  

Provet undersöks sedan i ett mikroskop och svaret får du efter ett par veckor. Du kan få svaret i samband med ett återbesök eller på något annat sätt som du och läkaren har kommit överens om.

Själva provtagningen är klar på några minuter. Hela undersökningen tar cirka 10 till 15 minuter.

Så mår du efteråt

Efteråt får du ett förband på såret. Det ska sitta på till kvällen, sedan kan du duscha eller bada om du vill det. 

Det är vanligt att du blir öm och får ett blåmärke på stället där provet har tagits.

Varför görs undersökningen?

Det är vanligt att du får lämna ett prov från benmärgen om dina läkare misstänker att du har någon blodsjukdom, till exempel blodbrist. Provet kan också vara en del av andra utredningar och undersökningar.

Läkaren kan även ta prov på benmärgen för att se hur en blodsjukdom utvecklas eller för att se hur en behandling fungerar.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden