Basiron AC och Basiron AC Wash

Läkemedelsinformation

Basiron AC och Basiron AC Wash är läkemedel mot akne. Det verksamma ämnet är bensoylperoxid.

Recept och högkostnadsskydd

Basiron AC finns som gel i styrkorna 5 procent och 10 procent. Basiron AC Wash finns som tvättgel i styrkan 5 procent. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Vid akne är talgkörtlar under huden inflammerade och talgkörtlarnas öppning till huden är tilltäppt. Det verksamma bensoylperoxid har bakteriedödande effekt på aknebakterien Propionibacterium acnes. Bensoylperoxid verkar även avfjällande och löser därmed upp pormaskar genom att ta bort det överskott av hornämne som täpper till talgsäckarna.

Det brukar ta flera veckor innan läkemedlet har en märkbark effekt på aknen.

Hur använder jag läkemedlet?

Använd bara läkemedlet på angripna hudområden.

Basiron AC gel stryker du på i ett tunt lager på ren och torr hud.

Basiron AC Wash använder du för att tvätta huden. Fukta huden med vatten och tvätta det hudområde som ska behandlas med gelen. Låt gelen verka på huden i 1-5 minuter. Skölj därefter ordentligt med vatten.

Basiron AC ska förvaras i rumstemperatur.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Börja med att använda läkemedlet en gång om dagen. Om du inte får några besvär kan du öka doseringen till 2 gånger om dagen.

Viktigt

Läkemedlet får inte komma i kontakt med ögon, mun, näsborrar eller slemhinnor. Om du av misstag skulle få gel i ögonen ska du skölja med mycket vatten. Får du gel i munnen eller i näsan är det också bra att skölja med vatten.

Bensoylperoxid gör huden tunnare och extra känslig. Om du har känslig hud bör du bara använda läkemedlet en gång om dagen, innan du går och lägger dig. Detsamma gäller känsliga hudområden, till exempel på halsen eller på hud som är tunn eller skadad.

Du ska inte sola när du använder läkemedlet. Du ska även vänta några dagar till en vecka efter att du slutat använda läkemedlet innan du solar. Detta gäller även solning i solarier.

Bensoylperoxid kan bleka färgade tyger och färgat hår.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Du bör inte använda Basiron AC samtidigt med läkemedel mot akne som innehåller adapalen, till exempel Differin. Adapalen och bensoylperoxid kan påverka varandra negativt. Dessutom verkar båda läkemedlet uttorkande och irriterande på huden.

Ibland kan läkare rekommendera att behandling med Basiron AC och Differin samtidigt för en kraftigare verkan. Du ska då använda den ena på morgonen och den andra på kvällen.

Biverkningar

Det är vanligt att huden blir lite varm precis efter att läkemedlet har använts. Hos en del personer kan huden även bli lite röd, svida, klia och fjälla lite under ett par dagar. Besvären försvinner om du inte använder läkemedlet så ofta eller om du gör ett tillfälligt uppehåll.

Om du får kraftiga hudbesvär, till exempel om du blir mycket röd eller fjällar mycket, ska du göra uppehåll med behandlingen och kontakta läkare.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Om du behöver använda läkemedlet när du ammar så är det viktigt att inte stryka på gelen på brösten så att barnet får i sig den.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller bensoylperoxid. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne eftersom dosen då kan bli för hög. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller bensoylperoxid är:

  • Duac, som även innehåller klindamycin som är ett antibiotikum
  • Epiduo, som även innehåller adapalen. I Epiduo ingår ett ämne som gör att de båda verksamma ämnena kan kombineras utan att påverka varandra.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden