Azitromycin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet azitromycin och som du sväljer finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Azithromycin Jubilant
  • Azithromycin Krka
  • Azithromycin Mylan
  • Azithromycin Orifarm
  • Azithromycin Sandoz
  • Azithromycin STADA
  • Azitromax.

Vad är azitromycin?

Azitromycin är bakteriehämmande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas makrolider.

Makrolider påverkar i stort sett samma bakterier som vanligt penicillin. Om du är allergisk mot vanligt penicillin kan azitromycin användas vid öroninflammation, halsfluss, lunginflammation och hudinfektion. Azitromycin kan även användas vid vissa infektioner i lungorna och underlivet.

Så här fungerar azitromycin

Azitromycin påverkar bland annat bakteriernas ämnesomsättning och då kan de inte föröka sig. Eftersom bakterierna är kortlivade innebär detta att de snabbt minskar i antal.
Du bör känna dig bättre inom tre dygn. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns azitromycin?

Azitromycin finns som tabletter och i flytande form, en så kallad suspension som du sväljer. Läkemedlet är receptbelagt.

Azitromycin finns även i ögondroppar men denna form beskrivs inte i denna text.

Hur använder jag azitromycin?

Du kan ta läkemedlet samtidigt med en måltid eller mellan måltiderna. Om du tar läkemedlet med mat så minskar risken för magbesvär.

Alkohol påverkar inte effekten av läkemedlet.

Tabletter

Svälj tabletterna med vatten.

Suspension

Skaka flaskan med suspensionen innan du tar en dos. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Suspensionen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Suspensionen ska förvaras i rumstemperatur och är då hållbar i tio dagar.

När du ger läkemedlet till barn

Det kan kan vara svårt att ge läkemedlet till barn. De kan till exempel tycka illa om smaken. Det är oftast inte bra att blanda läkemedlet i välling eller annan dryck som barnet får ofta, eftersom barnet kan få avsmak för drycken. Det är inte heller bra att blanda ut läkemedlet i stora mängder vätska eller mat, eftersom det då finns en risk för att barnet inte får i sig hela dosen.

Flytande läkemedel 

Låt små barn sitta eller halvligga i knät. Använd en doseringsspruta. Spruta sedan ganska långsamt in genom barnets mungipa mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få läkemedlet i luftstrupen.

Från ettårsåldern kan du prova doseringssked. Risken för att barnet spottar ut läkemedlet minskar om du för skeden långt in i munnen.

Tabletter

Ge tabletten tillsammans med till exempel lite sylt eller banan om barnet har svårt att svälja den. Vissa tabletter kan du krossa och ge med lite sylt för att dölja smaken. Ett glas vatten efteråt hjälper till att skölja ner tabletten.

Läs mer om att ge läkemedel till barn.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Dos och behandlingstid beror på vilken infektion du behandlas för. Dosen till barn beror på barnets vikt. Det är vanligt att ta läkemedlet en gång om dagen.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Att tänka på när du använder azitromycin

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär som till exempel illamående, kräkningar, lös avföring och ont i magen.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt hur mycket av det verksamma ämnet som passerar över i modersmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden